ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині перевізник «попав» на 1,5 мільйони через порушення трудового законодавства

Дарина Смеречанська

|

Наприкінці жовтня Головним управлінням Держпраці у Львівській області проведено інспекційне відвідування у товаристві з обмеженою відповідальністю, яке займається пасажирськими перевезеннями та зареєстроване у м.Дрогобич. За недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці його оштрафовано на 1 млн 664 тис.грн. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ГУ Держпраці у Львівській області.

 

Під час інспекції було виявлено порушення щодо дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці відносно 52 працівників товариства. Зокрема, працівникам не було проведено індексацію грошових доходів,  доплат за роботу  у нічний час та святкові дні.

Відтак, Головним управлінням Держпраці у Львівській області, на підставі абзацу 4 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України, тобто за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, перевізника- порушника оштрафовано на  1 664 тис.грн.

З початку року на Львівщині за  недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці Головним управлінням застосовано 11 фінсанкцій на загальну суму 2 592 тис.грн.

Отож, у Головному управлінні Держпраці у Львівській області вкотре закликають роботодавців дотримуватись вимог законодавства про працю та оплату праці.

Додамо, що з 01.01.2017 мінімальна заробітна плата в Україні становить 3200грн.

Відповідно до статті 95 Кодексу законів про працю України мінімальна заробітна плата  – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці. Заробітна плата підлягає індексації у встановленому законодавством порядку.

Статтею 12 ЗУ «Про оплату праці» встановлено, що норми оплати праці (за роботу в надурочний час; у святкові, неробочі та вихідні дні; у нічний час; за час простою, який мав місце не з вини працівника; при виготовленні продукції, що виявилася браком не з вини працівника; працівників молодше вісімнадцяти років, при скороченій тривалості їх щоденної роботи тощо) і гарантії для працівників (оплата щорічних відпусток; за час виконання державних обов’язків; для тих, які направляються для підвищення кваліфікації, на обстеження в медичний заклад; для переведених за станом здоров’я на легшу нижчеоплачувану роботу; переведених тимчасово на іншу роботу у зв’язку з виробничою необхідністю; для вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, переведених на легшу роботу; при різних формах виробничого навчання, перекваліфікації або навчання інших спеціальностей; для донорів тощо), а також гарантії та компенсації працівникам в разі переїзду на роботу до іншої місцевості, службових відряджень, роботи у польових умовах тощо встановлюються Кодексом законів про працю України та іншими актами законодавства України  є мінімальними державними гарантіями.

Також звертаємо увагу, що відповідно до нового Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, заходи до притягнення суб’єкта господарювання до відповідальності за недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці вживаються незалежно від факту усунення цього порушення у ході інспекційного відвідування. За таке порушення передбачений штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення за кожного працівника, щодо якого воно скоєно.

Детальніше про ситуацію із ринком праці у Львівській області читайте у матеріалі Львівського порталу «(Не)легальний ринок праці на Львівщині. Чи реально витягнути тіньові зарплати на світло?».

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *