ОСТАННІ НОВИНИ

Метеорологи розповіли, наскільки лютуватиме зима

Омелян Шевчук

|

Цієї зими в Україні сильних холодів не очікується, опадів буде мало, температура «стрибатиме». Такий прогноз зробила на прес-конференції в п’ятницю завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного метеорологічного інституту НАН України Вазіра Мартазінова, пише Українська правда із посиланням на «Інтерфакс-Україна»

 

«Ви помітили, що з початку року погодні умови дуже змінювалися: близько п’яти днів різке похолодання, біля п’яти днів сильне підвищення температури. Це тепер наша дійсність і до цього треба пристосовуватися. І зима буде саме такого характеру. Окремі дні будуть морозними, інші – теплими», – переконує вона.

Говорячи про середню температуру в кожному з зимових місяців, Мартазінова зазначила, що в грудні вона буде в межах норми: 3-4 градуси морозу на більшій частині території України.

За її словами, опади на одній частині території України будуть звичайними, а на інший недостатніми для цієї пори року.

«Ми очікуємо початок грудня холодним, буде більш морозна температура. Це похолодання буде триматися першу декаду і десь до кінця декади температурний режим буде переходити на більш високі температури. Настільки високі, що середньодобова температура може бути 3-6 градусів в окремих областях України», – розповіла метеоролог.

За її словами, до кінця року, після такого різкого потепління, слід очікувати різкого похолодання. Воно буде короткочасним, але, тим не менш, нічні температури можуть бути дуже низькими.

У січні, розповідає Мартазінова, середня температура буде складатися з сильних похолодань і сильних потеплінь. І в цілому температура буде в межах норми і трошки вище, також слід очікувати ожеледь і ожеледицю. Сніговий покрив буде невисоким.

У перші дні січня, продовжує вона, температура повітря підніметься, буде плюсова температура, але через якийсь час, орієнтовно до 10 січня, очікується різке похолодання.

«Виходить, що перша половина зими – це самі морозні дні», – уточнила метеоролог.

Що стосується лютого, то, за словами Мартазінової, температура буде трохи вище середньої для цієї пори року.

«Тобто температура повітря на більшій частині очікується в межах норми і вище норми. Холоду, про який говорили, в наших прогнозах немає. Що стосується опадів, то на більшій частині території України – західні, північно-західні, центральні райони будуть схильні до дефіциту опадів», – розповіла вона.

Метеоролог підкреслила, що похолодання слід очікувати до середини лютого, але воно буде короткочасним.

Також Мартазінова розповіла, що перед різкими перепадами температури слід очікувати опадів у вигляді снігу або дощу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *