ОСТАННІ НОВИНИ

Лікарі нагадують про негативні наслідки залізодефіцитної анемії

Олександр Косик

|

Залізодефіцитна анемія – це недостатність заліза в організмі людини для забезпечення її фізіологічних потреб. Цей вид анемії є найбільш розповюдженим дефіцитом поживних речовин в дитячому віці. Так, за даними ВООЗ понад 30% дітей у всьому світі страждають дефіцитом заліза. Відтак, МОЗ відготувало кілька порад, як уникнути цієї анамії, передає кореспондент Львівського порталу.

 

При анемії червоні кров’яні клітини (еритроцити) не переносять достатньо кисню до тканин організму. Це може викликати блідість шкіри, втому, запаморочення, сонливість, часте серцебиття. Якщо анемію не лікувати, то важкий її ступінь може спровокувати зниження фізичних можливостей і захисних сил організму, а у дітей – затримку розвитку і ризик інфекцій.

Чому виникає залізодефіцитна анемія

Найчастіше причиною залізодефіцитної анемії є відсутність в раціоні достатньої кількості продуктів, які містять залізо.Часто залізодефіцитна анемія у дітей виникає внаслідок надлишкового (більше 500 мл на день) споживання коров’ячого молока, в якому недостатньо заліза.

Крім дефіциту заліза в їжі, анемію може спровокувати порушення всмоктування в кишківнику та втрата крові. Тому лікар намагається виявити причину анемії до початку лікування.

Профілактика та лікування анемії

Для раннього виявлення залізодефіцитної анемії сімейний лікар Вадим Вус рекомендує проходити профілактичні огляди: “Сучасні протоколи, наприклад, UpToDate, рекомендують обов’язковий аналіз крові в 9 місяців життя; надалі – після оцінки лікарем клінічної картини і факторів ризику або кожні 5-10 років. Жінкам це обов’язково зробити при першому візиті до медпрацівника з приводу вагітності. Аналіз крові (гемоглобін, розмір еритроцитів, феритин тощо) допоможуть виявити проблему і розпочати лікування”.

Анемія легкого ступеня зазвичай протікає без зовнішніх проявів.

“Раннє виявлення за допомогою аналізів дозволить скорегувати цей стан дієтою збагаченою залізом. У країнах Заходу рекомендують їсти сироподібний тофу, пластівці, збагачені залізом, та мʼясо. Ваш лікар може запропонувати інші доступні продукти. Дієтичні рекомендації можуть незначно відрізнятись”, – зазначає лікар Вадим Вус.

Ще одна порада лікарів: зберігайте грудне вигодовування щонайменше 6 місяців. Хоча у грудному молоці низький вміст заліза, але воно добре засвоюється.

При анемії середнього та тяжкого ступеня може знадобитись продовжений до 3-6 місяців курс лікування. Не припиняйте лікування самостійно, радьтесь з вашим лікарем.

“При лікуванні анемії варто уникати надмірного вживання чаю, кави, молока, окремих препаратів для лікування шлункових захворювань. Харчові добавки, полівітаміни та мінерали вже не застосовують в лікуванні залізодефіцитної анемії!”, – наголошує лікар.

Для профілактики залізодефіцитної анемії зверніть увагу на такі поради:

– харчуйтесь збалансовано: у щоденний раціон мають входити продукти із вмістом заліза (наприклад, м’ясо);

– утримайтесь від надмірного вживання чаю, кави, молока;

– не відмовляйтесь від грудного вигодовування;

– не діагностуйте і не лікуйте анемію самостійно: при перших підозрах зверніться до лікаря;

– довіряйте своєму лікарю, а не яскравій рекламі: харчові добавки, полівітаміни та мінерали не допоможуть ліквідувати проблему залізодефіцитної анемії.

Будьте уважні до свого здоров’я та бережіть своїх рідних!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *