ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській ОДА обіцяють всього за місяць освоїти 20 млн грн на реконструкцію Святоюрського комплексу

Олена Жолкевська

|

В Управлінні капітального будівництва Львівської ОДА хочуть, аби підрядник, який виграв тендер на реставрацію комплексу споруд собору Святого Юра у Львові, за місяць освоїв 20 млн грн, виділених урядом на ці роботи. Про це йдеться у відповіді УКБ ЛОДА на інформаційний запит Львівського порталу.

 

Особливої актуальності це питання набуває в розрізі терміну часу, який пройшов від моменту виділення коштів, до оголошення аукціону на виконання робіт: дев’ять місяців. Адже ще 8 лютого 2017 р. з’явилося розпорядження уряду № 70-р, яке затверджує розподіл у 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, згідно якого обласний бюджет Львівської області отримує 20 млн грн для реставрації комплексу споруд собору Святого Юра у м. Львові.

Проте процес підготовки до торгів на виконання робіт (а це – впорядкування території горішнього і долішнього подвір’їв, реставрація дзвіниці, брам та огорожі, завершення реставрації Митрополичих палат, влаштування об’їзду північного і західного корпусів капітули) починається лише всередині серпня 2017 року, а сам аукціон на виконання робіт, згідно даних системи електронних закупівель Prozorro, оголошується лише 9 жовтня 2017 року. Замовником робіт у цьому випадку виступає Управління капітального будівництва Львівської обласної державної адміністрації.

Для порівняння, цим же розпорядженням Кабінету Міністрів України № 70-р, від 8 лютого 2017 р., обласний бюджет Львівської області повинен отримати 45 млн грн для реконструкції Львівського обласного клінічного перинатального центру на вул. Дж. Вашингтона, 6, у м. Львові. Так от, згідно даних платформи електронних закупівель Prozorro, підготовка до торгів на виконання робіт «Реконструкція Львівського обласного клінічного перинатального центру на вул. Дж. Вашингтона, 6 у м. Львові» почалася у тому ж місяці – 27 лютого 2017 року. А вже 4 квітня 2017 року був оголошений аукціон та визначено переможця торгів. Замовником у цьому і у попередньому випадку виступає Управління капітального будівництва Львівської обласної державної адміністрації.

Прикметно, що у випадку, якщо кошти не будуть освоєні у 2017-му році, – вони будуть повернуті у державний бюджет України. Відтак, усвідомлюючи реальну загрозу того, що неосвоєні у 2017 році кошти можуть повернутися у державний бюджет України, Львівський портал звернувся до Управління капітального будівництва Львівської ОДА з офіційним запитом пояснити таке затягування процесу.

На запитання про те, що кошти були виділені на початку лютого, а сам аукціон відбувся аж на початку жовтня (відтак перерва у дев’ять місяців може наштовхувати на підозри у затягуванні процесу), в управлінні відповіли, що на момент прийняття рішення Кабінету Міністрів України про виділення коштів Департамент архітектури та розвитку містобудування ЛОДА виготовляв проектно-кошторисну документацію по об’єкту (І етап, інженерні мережі та благоустрій території).

«Згідно рішення обласної ради № 421 від 25 квітня 2017 року замовником реставрації вищезазначеного об’єкту визначено Управління капітального будівництва Львівської облдержадміністрації. Таким чином в момент отримання всіх необхідних документів від Департаменту архітектури, зокрема проектно-кошторисної документації (І етап, інженерні мережі та благоустрій території) та відповідно експертного звіту ДП «Укрдержбудекспертиза» від 20.09.2017 року № 14-1877-17 терміново розпочато процедуру відкритих торгів на виконання зазначених робіт», – йдеться у документі.

Окрім цього, в управлінні підтвердили, що 3 листопада 2017 року КП «Центр Комплекс» рішенням тендерного комітету було визнано переможцем по процедурі відкритих торгів.

«Наразі триває процедура укладення договору. Орієнтовно замовник планує укласти угоду із зазначеним переможцем до 23 листопада 2017 року. Щодо (ймовірного, – ред.) неосвоєння коштів, повідомляємо, що у разі укладення угоди кошти планується освоїти до кінця грудня 2017 року», – наголошується у відповіді на інформаційний запит Львівського порталу.

За словами народного депутата України, члена Громадської ради «Святий Юр» Ігоря Васюника, який лобіював виділення цих коштів, таке затягування часу між виділенням грошей та визначенням виконавця робіт (дев’ять місяців, – ред.) наштовхує на певні роздуми.

«Це – дуже масштабні і відповідальні роботи. Можливо, якимось чином у грудні місяці (коли настає справжня зима) і можна освоїти кошти з реставрації Святоюрського комплексу у Львові. Але все таки, на мою думку, це є халатне відношення Управління капітального будівництва ЛОДА до своїх обов’язків. Є ризик, що ці кошти якщо і будуть використані, то неефективно. Ми з однодумцями оббивали пороги Кабміну, переконували урядовців все таки виділити ці кошти на нашу сакральну перлину Львова, гроші виділили, а тут якась незрозуміла позиція місцевої виконавчої влади. От якщо, не дай Боже, кошти не встигнуть освоїти, і вони повернуться до Києва: хто нестиме за це відповідальність?», – заявив в розмові з кореспондентом Львівського порталу Ігор Васюник.

Довідка:

8 лютого 2017 р. з’являється розпорядження Кабінету Міністрів України № 70-р, яке затверджує розподіл у 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (загальний фонд) між місцевими бюджетами за об’єктами (заходами) згідно з додатком. Так от, згідно додатку, обласний бюджет Львівської області повинен отримати 20 млн грн для реставрації комплексу споруд собору Святого Юра у м. Львові.

Згідно даних платформи електронних закупівель Prozorro, всередині серпня 2017-го року починається процес підготовки до торгів на виконання робіт («Проект реставрації та реабілітації (ревалоризації) об’єктів комплексу пам’ятки архітектури національного значення XVIII ст. ох. №376 Архикатедрального Собору Святого Юра в м. Львові (впорядкування території горішнього і долішнього подвір’їв, реставрація дзвіниці, брам та огорожі, завершення реставрації Митрополичих палат, влаштування об’їзду північного і західного корпусів капітули)». 9 жовтня 2017 року оголошується аукціон на виконання робіт. Його переможцем стає Колективне підприємство «Центр комплекс» Львівської обласної асоціації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України», запропонувавши ціну 12 139 669 грн, та обійшовши в торгах Приватне акціонерне товариство «Холдингова компанія «ЕКО-ДІМ» та ТОВ АВР-БУД. Замовником робіт виступає Управління капітального будівництва Львівської обласної державної адміністрації.

За даними аналітичної платформи Youcontrol, засновником Колективного підприємства «Центр комплекс» Львівської обласної асоціації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» є відповідна ЛОО, зареєстрована у Львові на вулиці Генерала Чупринки, 85. Підприємство зареєстроване майже 25 років тому – 14 липня 1993-го року. Керівником юридичної особи є Олександр Хорощак, який причетний ще до низки підприємств на Львівщині, зокрема, ПП «ЗАХІД ЦЕНТР КОМПЛЕКС», ВТФ «РАВА» та ТзОВ «Постачальник». Останнє перебуває у стадії припинення. КП «ЦЕНТР-КОМПЛЕКС» ЛОАІ ВОІ СОІУ володіє необхідними ліцензіями на ведення будівельно-реставраційних робіт, щоправда строк їх дії деяких з них закінчується наприкінці 2017-го року.

КП «ЦЕНТР-КОМПЛЕКС» уже перемагало в торгах на виконання робіт за бюджетні кошти. Як повідомляв Львівський портал, у серпні 2017 року підприємство виграло конкурс на реконструкцію Поморянського замку (кінцева пропозиція – 8 млн 249 тис. грн).

Фото: zabytki.in.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *