ОСТАННІ НОВИНИ

Ціни на продукти в Україні зростають стрімкіше, ніж у всіх країнах Європи

Катерина Родак

|

Україна стала лідером з підвищення цін на продукти харчування серед країн Європи. За рік споживчий кошик українців подорожчав більш як на 15%, ідеться в сюжеті ТСН.

Цього року лідером здорожчання стало сало. За даними державної статистики, ціна на національний продукт зросла на 67%, свинина додала 47% вартості, яловичина зросла на 34%. У Києві місцями за сало правлять 330 грн за кіло – пояснюють, що це домашній продукт і вартує цих грошей.

“Дуже подорожали корма, пальне”, – мотивують продавці.

Експерти ж озвучують іншу причину – дефіцит.

“Найнижче поголів’я – один з важливих українських факторів. Зараз в Україні найнижче поголів’я великої рогатої худоби і свиней”, – твердить фахівець сільськогосподарських і продовольчих ринків Андрій Панкратов.

Тому дорожчає не лише м’ясо, а й похідні продукти тваринництва – молоко і кисломолочні продукти. Середній показник їх зростання складає 30%.

“Інфляція за рік склала 16% з жовтня минулого року по жовтень теперішнього. При цьому, якщо ми подивимося на продукти харчування, перш за все соціальні, основні – овочі, то ціна на них зростала значно більш високими темпами”, – констатував гендиректор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Вартість українських харчів зростає швидше від зростання пенсій і зарплатні, і вже впритул наближається до європейських показників. Винятком є гречка, яка подешевшала на чверть, а цукор, яйця і олія залишилися майже при своїх цінах. Натомість українські фрукти дорожчають швидше за африканські банани.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *