ОСТАННІ НОВИНИ

Через порушення у земельній сфері на Львівщині до суду скеровано 23 обвинувачувальні акти

Дарина Смеречанська

|

Львівщина друга серед областей країни з ефективності протидії правопорушенням у земельній сфері. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі прокуратури Львівської області.

Задля виконання цього конституційного принципу, прокуратурою області здійснюються заходи для належного стану досудового розслідування, розкриття злочинів у сфері земельних правовідносин, відшкодування завданих збитків, а також визначення напрямків запобігання і протидії правопорушенням.

Відтак, упродовж 10 місяців 2017 року, завдяки ефективній координаційній діяльності роботи правоохоронних органів, до суду скеровано 23 обвинувальні акти.

Загалом, встановлено збитків на суму понад 94 млн грн, з яких 139 тис грн – відшкодовано, а на майно вартістю майже 116 млн грн – накладено арешт.

Варто зазначити, що серед цього факт повернення державі особливо цінної земельної ділянки площею 62,25 га, вартістю 78,4 млн грн, яка незаконно вибула із державної власності без відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України.

Завдяки принциповій позиції державних обвинувачів, міськміжрайонними судами області постановлено обвинувальні рішення у 11 кримінальних провадженнях вказаної категорії.

Приділяється значна увага вивченню стану законності надання у користування земель запасу (у тому числі неуспадкованих), укладенню договорів на управління спадщиною, передачі в користування невитребуваних земельних часток (паїв), відшкодуванню до бюджету втрат сільського та лісогосподарського виробництва, відшкодуванню шкоди, завданої використанням земель без дозвільних документів, питанню повноти і своєчасності внесення орендної плати за землю, а також фактам забруднень земель та відшкодування завданих довкіллю збитків.

Крім цього, органами прокуратури області цьогоріч подано позовів на 304 млн грн, з яких 82 – задоволено, відшкодовано більше 170 млн грн (зокрема, добровільно – 1,2 млн грн), реально виконано судових рішень на 109,6 млн грн.

Також, попереджено протиправне вибуття з державної і комунальної власності 13 582 га земель.

До прикладу, господарським судом Львівської області задоволено позов місцевої прокуратури в інтересах Самбірської районної державної адміністрації щодо визнання недійсним договору оренди та зобов’язання фермерського господарства звільнити 90 га земель вартістю 4,4 млн грн.

Не залишається поза увагою прокуратури і сфера охорони водних ресурсів. На даний час, опрацьовано матеріали щодо 3085 ставків на Львівщині, виявлено 36 фактів порушень та для їх усунення пред’явлено позовні заяви щодо 725 га земель водного фонду, вартістю 89,4 млн. грн.

Зокрема, до суду пред’явлено позов в інтересах Кабінету Міністрів України до Лисовицької сільської ради Стрийського району та низки фізичних осіб щодо витребування із незаконного володіння земельної ділянки площею 1,65 га, вартістю понад 1,5 млн грн, на якій знаходяться ліси природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення (йдеться про Ландшафтний заказник місцевого значення «Моршинський»). Справа перебуває на розгляді.

Робота у вказаному напрямку триває та перебуває на особливому контролі керівництва прокуратури області.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *