ОСТАННІ НОВИНИ

Синютка задумав спалювати сміття на Жовківському костомельному заводі. Взамін – ремонт дороги та садочок для селян

Єва Корнійчук

|

Мешканців села Воля-Висоцька, на території якого розташована філія ДП «Укрветсанзавод», просять дозволити спалювати сміття на підприємстві. Про це пише Дивись.Info.

Сьогодні у селі Воля-Висоцька відбулася сесія. Головне питання – дозволити провести на підприємстві експеримент зі спалювання сміття. Завантажити до котла пробну партію у 3 тонни.

Як зазначив в.о.начальника Держпродслужби у Жовківському Роман Гапоненко, мова наразі йде про одну пробну партію сміття.

«Ми, як і обіцяли, припинили кагатування. Ми говорили, що друге питання – знищення цих відходів. Є програма рекультивації. Є завезені котли. Питання кісток – вони зараз спалюються і будуть спалюватися. Щодо сміття, то йдеться про одну пробну партію. Є ймовірність, що нічого з того не вийде і сміття не горітиме. Друге питання – провести аналізи. Є різні лабораторії, у тому числі приватні, які дають змогу дослідити все», – сказав Роман Гапоненко.

Схожу позицію висловила і голова сільради Ганна Скіп. Вона наголосила, що взамін згоди села на експеримент зі сміттям,  населеному пункту виділять кошти.

«ОДА просила дати можливість запрацювати заводу. Ми ж просили, що хочемо купити будівлю, яка виставлена на продаж, щоб облаштувати там дитячий садочок. Олег Синютка сказав підготувати листа. Ми просимо 1,3 млн гривень на придбання будівлі, а 500 тисяч виділимо з бюджету сільської ради, бо загальна вартість приміщення – 1,8 млн гривень. А також хочемо, щоб включили у бюджет будівництво 1,8 км дороги. До того ж в нас виникла проблема із сміттям. Раніше ми платили 11 тисяч за вивіз сміття. Тепер нас змусили півмашини розвантажити. Якщо нас просять зробити тестове спалення, то, думаю, варто погодитися», – сказала Ганна Скіп.

Водночас, пише видання, жителі села налаштовані проти такого «сміттєвого» експерименту.

Депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський теж переконаний, що ні до чого доброго спалювання сміття на ветзаводі не призведе.

«Я однозначно проти спалювання, тому що ці котли не призначенні для таких цілей. Відсутня система фільтрації, сміття несортоване. Там є пластик, залишки ртутних ламп, батарейки тощо. Плюс органіка. Ні в Жовкві, ні в районі нема баків для роздільного сортування, нема сортувальної лінії. Відтак все це гамузом буде завозитися. На заводі вже стикалися з проблемою, що мокрі кістки не хотіли горіти.

Не передбачено спаювання сміття і статутом підприємства. Якщо таке станеться, то можна викликати поліцію. Крім того, на котли нема жодних документів. Вони експериментальні. Ніхто не знає ще про наслідки для довкілля. Не були проведені жодні лабораторні дослідження. Загалом мешканці висловилися – ні. Втім, люди хочуть, щоб підприємство працювало і розвивалося», – сказав Ігор Муравський.

Нагадаємо, після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі питання утилізації тваринних рештків стало наступною за важливістю екологічною проблемою не лише Жовківського району, а й західного регіону України загалом. Виявилось, що єдиний завод з утилізації тваринних рештків, фактично зруйнований, залишки тварин не утилізували, а викидали в навколишні поля. Несанкціоновані могильники зайняли гектари земель і створили вкрай небезпечну санітарно-епідеміологічну ситуацію.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *