ОСТАННІ НОВИНИ

Українець вивів ківі, яке витримує до 30 градусів морозу

Омелян Шевчук

|

Унікальний сорт ківі, який витримує низькі температури до -30 градусів, вирощує в Ужгороді українець Генріх Стратон. Цьогорічний збір врожаю єдиного зареєстрованого в Україні морозостійкого сорту ківі «Карпат Стратона Валентайн» уже стартував, пише «Цікаво».

Селекцію ківі Генріх Стратон разом зі своїм батьком Валентином розпочав на початку 90-х років. Тоді селекціонери скуповували ківі у магазинах, на ринках і за кордоном. Вони намагались знайти ту насінину, яка б правильно мутувала і в ній би повернулися вихідні дані тієї природної рослини, з якої почалося ківі, тобто дикої актинідії.

У 1992 році з’явився рослина, яка вижила у морози.

Цікаво, що подвір’я, на якому вирощують ківі, знаходиться майже у центрі Ужгорода на одній із вулиць приватного сектору.

За оптимальних умов саджанець закарпатського ківі дає врожай на третій рік. Причинами того, що ківі не плодоносить, є відсутність достатнього поливу влітку, посуха на поверхні ґрунту, використання добрив із лужною реакцією.

Із 5 соток землі, де ростуть близько 30 рослин, Генріх Стратон щороку має врожай у 1 – 1,2 тони ківі.

Як стверджує Стратон, для ківі не існує врожайних або неврожайних років. Це невибаглива рослина, яка у нас не потребує отрутохімікатів. По суті, собівартість ківі у нас менша за собівартість яблук. А від імпортних ягід наш сорт, перш за все, відрізняється екологічністю. А справа у тому, що в Україні немає тих шкідників і субтропічних хвороб, які знищують рослину ківі так, як, наприклад у Греції, Іспанія чи Італії, де плантації обробляють хімікатами.

Зібрані врожаї селекціонери продають у супермаркетах, а також гуманітарно допомагають військовим в АТО та дитячим будинкам.

Самі ж чавлять сік, роблять наливки, варення, консервують ягоди.

Зібрані в Україні ківі також добре зберігається. Ягоди без проблем зможуть пролежати аж до весни.

Також варто додати, що ківі сорту Карпат Стратона Валентайн уже росте далеко за межами нашої держави – у країнах Європи і навіть у США.

Загалом же ківі – це національний фрукт Нової Зеландії і зазвичай морозів не переносить.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *