ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській дитячій лікарні вперше в Україні відкрили релакс-кімнату для хворих дітей та їх сімей

Катерина Родак

|

Сьогодні, 2 листопада,  у Львівській обласній дитячій лікарні «ОХМАТДИТ» відкрили першу в Україні Сімейну кімнату. Це місце, де батьки зможуть проводити час зі своїми хворими малюками, відпочивати та навіть ночувати, передає кореспондент Львівського порталу.

Сімейну кімнату відкрили на четвертому поверсі лікарні поруч із реанімацією для немовлят. Кімната має площу 62 кв. м і нагадує повноцінну квартиру: тут є кухня, їдальня, релакс-зона, шафки та приємна нетипова для лікарень атмосфера.

«Ми почали роботи півтора місяці тому. Головна мета – дати можливість родині бути поряд з дитиною. У нас є кухонний куточок, де можна розігріти їжу. Є зона для відпочинку, розкладанні крісла, де можна поспати. Є тиха кімната, де можна грудне малятко погодувати спокійно. Є шафки, щоб люди не ходили тут із сумками», – розповіла глава української Фундації «Дім РональдаМакДональда» Анастасія Зражевська.

Власне ця Фундація займається відкриттям подібних кімнат у всьому світі, у Львівському «ОХМАТДИТі» благодійники не тільки створили Сімейну кімнату, а також відремонтували санвузли.

«Ми зробили дослідження – декілька днів опитували  батьків, що їм тут потрібно. І ми все це зробили.Тут постійно будуть адміністратори: у них завдання – спостерігати, що ще тут потрібно. Ми готові постійно вдосконалюватися», – зазначила А. Зражевська.

У кімнаті є 5 місць, де можна поспати. Окрім того, сюди планують запросити психолога, який буде  безкоштовно працювати з батьками, чиї малюки перебувають у реанімації.

«Немає ніякого порядку,як потрапити у цю кімнату. Навіть якщо дитина лежить у хірургічному відділені, батьки можуть сюди приходити», – додала А. Зражевська.

Як наголосила головний лікар «ОХМАТДИТу» Мар’яна Возниця, кімната зможе вмістити одразу декілька сімей, орієнтовно до 15 людей. Вона зазначає: це приміщення ніколи не було палатою, відтак жодне дитяче ліжко за рахунок відкриття Сімейної кімнати не скоротили.

«Раніше тут була  тераса, де лежали старі речі, сестра тримала там списані речі. Був маленький кабінет медсестри, де неможливо було перебувати через холод. Тут була ще маленька кімната для мам і гардероб», – розповіла головна лікарка.

«Зараз тут облаштована кухонна частина: холодильник, мікрохвильова, посудомийна машина. Тут є цілодобовий пост, де сидітиме адміністратор. Є їдальня, де батьки зможуть собі попити чай та каву, наявність яких Фундація гарантуватиме. На терасах є масажні крісла, де можна буде поспати», – розповіла вона.

На відкриття першої в Україні Сімейної лікарня прибула в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Вона зауважила – подібні місця є світовою практикою і повинні стати нормою для українців.

«Коли сім’я бере участь у процесі лікування – діти швидше лікуються і швидше повертаються додому до своєї сім’ї. І дитина зможе швидше  повернутися до нормального життя. Такі сімейні кімнати є потрібними у наших лікарнях. Хочу, щоб ця програма розповсюдилась по цілій Україні, бо хочемо зробити так, щоб у коридорах в «ОХМАТДИТі» і  в усіх дитячих лікарнях більш часто лунав сміх дитячий, а не їхній плач», – зазначила У. Супрун.

Повноцінно кімната для релаксу почне працювати вже від завтра, проте матусі зі своєю малечею уже шикуються у чергу.

«Така кімната для батьків потрібна, бо дуже часто ми сюди потрапляємо. Якщо побільше таких кімнат буде у лікарнях, то буде дуже добре. На вихідних приїде до нас чоловік, і тоді будемо випробовувати кімнату», – каже пані Галина –  мати малесенької Ксенії – мати з донечкою вже не перший раз лежать у цій лікарні.

За словами представників Фундації Рональда Макдональда, ще дві подібні Сімейні кімнати наступного року з’являться в Україні. На черзі – Київський «ОХМАТДИТ» та ще одна із дитячих лікарень України.

На Сімейну кімнату у Львівській лікарні благодійники вклали 1 млн 200 тисяч гривень.

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *