ОСТАННІ НОВИНИ

Через утворене після землетрусу провалля біля Трускавця збираються будувати об'їзну дорогу

Соломія Головіна

|

Учора, 23 жовтня, у Львівській ОДА відбулась нарада щодо вирішення проблемних питань Стебницького калійного родовища солей. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

Зокрема, під час наради порушили питання про технічне завдання та проведення моніторингу, а також розглянули звернення ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» та Фонду державного майна України щодо скидів з хвостосховищ.

Зазначимо, що 10 жовтня, під час сесії Львівської обласної ради, депутати прийняли рішення про виділення коштів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища для проведення моніторингових дослідження і передбачення розвитку подальшої ситуації  в зоні впливу рудника №2 ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал».

Відтак, на цей моніторинг передбачили 1 млн 483 тис грн на повний комплекс досліджень

« 30 вересня відбулося провалля земної поверхні, ми досліджували, яким чином ситуація може розвиватися далі. Відповідно сьогодні скликали всі інституції, які займалися цим питанням. Серед них – Інститут геології та геофізики, Національний університет «Львівська політехніка»,  Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, ТзОВ «Інститут «Гірхімпром»,- зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник.

Також він додав, що у ході наради вдалось отримати відповіді від декотрих інституцій стосовно того, які першочергові заходи необхідно вжити і за підсумками наради, окрім того, підпишуть угоду про проведення моніторингових досліджень.

Слід нагадати, що  оскільки у зоні впливу відроблених територій рудника № 2 розташовані об’єкти інфраструктури,  у Львівській ОДА підготували звернення в Кабінет Міністрів України щодо виділення коштів для проведення першочергових заходів із запобігання негативних наслідків у результаті обвалу земної поверхні на території Дрогобицького району в межах земель гірничого відводу ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал».

Серед заходів:

-будівництво об’їзної автомобільної дороги та автомобільного моста; влаштування двох кільцевих транспортних розв’язок;

-винесення електричних опор, будівництва повітряних ліній електропередач;

-перенесення водогону Гірне-Дрогобич.

Нагадаємо, що в ніч на 30 вересня на Львівщині пройшов незначний землетрус. Після цього неподалік Трускавця відбувся обвал карстової породи глибиною 30 метрів.

Додамо, що у обласній екоінспекції заявили про те, що площа провалля, яке утворилося після землетрусу, буде збільшуватися, більше того – можливі і нові зсуви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *