ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині майже 8 тисяч пам’яток культури можуть піти під забудову?

Катерина Родак

|

Понад 7 900 пам’яток Львівщини залишаються не внесеними до Реєстру пам’яток України.

Усього  на території Львівської області обліковується 8 419 об’єктів культурної спадщини, з яких 539– національного значення та 7 880 – місцевого.

Наразі, відповідно до вимог ст. 14 Закону України “Про охорону культурної спадщини”, до Державного реєстру нерухомих пам’яток України внесено лише 90 пам’яток.

Водночас, упродовж 2014-2017 років, Львівською обласною державною адміністрацією розглянуто 445 облікових документацій на об’єкти культурної спадщини, які, відповідними наказами, рекомендовані до внесення у Реєстр.

Разом з цим понад 7 900 пам’яток залишаються не внесеними до Реєстру, що, у свою чергу, сприяє вчиненню щодо них незаконних дій – реконструкцій, перепланувань тощо, зазначають у прес-службі прокуратури Львівської області.

Вказане свідчить про неналежне виконання виконавчими органами місцевого самоврядування вимог ст. 6 Закону України “Про охорону культурної спадщини” щодо подання пропозицій про включення об’єктів культурної спадщини до Реєстру чи виключення їх з нього.

«Враховуючи зазначене, місцевими прокуратурами вивчено стан законності у сфері охорони культурної спадщини, зокрема, щодо повноти вжитих заходів місцевим самоврядуванням. Виявивши факти порушень, прокуратурою пред’явлено до суду 22 адміністративних позови», – повідомили у прокуратурі.

Львівським окружним адміністративним судом уже розглянуто та задоволено 5 позовів прокурорів. Бездіяльність виконавчих комітетів відповідних сільських та міських рад визнано протиправною. Посадовців зобов’язано виконати вимоги чинного законодавства щодо виготовлення облікової документації на об’єкти культурної спадщини, що розташовані на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

Ще 17 позовів перебувають на розгляді у суді, а відтак, робота у цій сфері триває.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *