ОСТАННІ НОВИНИ

Артилеристи Академії сухопутних військи пройшли осінній польовий вихід

Олександр Косик

|

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки триває польовий вихід курсантів факультету ракетних військ і артилерії Національної академії сухопутних військ. Вихованці видового військового вишу інтенсивно вдосконалюють свої теоретичні знання на практиці, щодня працюючи безпосередньо зі справжнім озброєнням та військовою технікою. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Національної академії СВ.

Так, на одній з ділянок полігону курсанти-другокурсники вчаться застосовувати в бою одразу три типи мінометів: 120-мм 2Б11 “Сани”, 82-мм 2Б14 “Піднос” й 82-мм 2Б9 “Волошка”. Головна мета – не просто навчитись застосовувати цей тип артилерійського озброєння, а й вміло визначати налаштування для стрільби, швидко давати цілевказівки та корегувати вогонь артилерійського підрозділу в залежності від зміни обстановки.

«Згідно з програмою навчання, курсанти 2-го курсу зараз проходять підготовку за тематикою командира відділення – командира розрахунку. Стрільба з міномету ведеться напівпрямим наведенням. Під час підготовки до стрільби курсанти повинні врахувати погодні умови, місце розташування цілі та ще низку інших показників. Розрахунки вони проводять самостійно, використовуючи отримані раніше теоретичні знання, прилади спостереження, спеціальні артилерійські пристрої й таблиці стрільби», – розповів заступник начальника кафедри ракетних військ і артилерії полковник Валентин Козловець.

Кожен мінометний розрахунок складається з чотирьох військовослужбовців: командир, навідник і двоє заряджаючих. Втім, важливим є не лише відпрацювання дій розрахунку до автоматизму, а отримання курсантами вмінь та досвіду ухвалювати правильні й логічно обґрунтовані рішення.

«Викладачі нам ставлять завдання на ураження цілей, а вже саме рішення щодо порядку та пріоритетності їх знищення ми ухвалюємо самостійно, тоді вже затверджуємо у керівника. До прикладу, якщо серед цілей є “танк” та “гранатометний розрахунок”, то нам для ураження краще обрати “ворожий гранатомет”, адже танку нанести серйозну шкоду з 82-мм міномету складно. Якщо ж нам дають у якості цілей той же “гранатомет” та “кулемет” противника, то тут знову вибір має впасти на “гранатометний розрахунок” – він є більш небезпечним для нас», – каже курсант Роман Горічківський.

Викладачі зазначають, що принцип застосування мінометів різних типів, незважаючи на різницю у їхніх тактико-технічних характеристиках, майже однаковий. Якщо курсанти успішно засвоять методику використання хоч однієї з модифікацій, то зможуть достатньо ефективно використовувати й інші.

DCIM100GOPRO

Загалом, осінній польовий вихід для курсантів-артилеристів Національної академії сухопутних військ триватиме ще декілька тижнів. За цей час вихованці видового військового вишу практично виконуватимуть вогневі завдання вдень та вночі й з інших артилерійських систем, а також вдосконалюватимуть свої вміння з інших військових дисциплін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *