ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – Всеукраїнський день боротьби з раком грудей. Як себе захистити

Дарина Смеречанська

|

Сьогодні, 20 жовтня, – Всеукраїнський день боротьби з раком грудей. Статистика ВООЗ свідчить, що рак грудей є найбільш розповсюдженим видом раку у всьому світі. В Україні рак грудної залози теж лідирує серед жіночих онкологічних хвороб. За даними Інституту раку, кожна 7-8 жінка має проблеми з грудними залозами, але до лікарів звертається занадто пізно: при першому огляді у четверті жінок виявляють метастатичні стадії хвороби, які лікувати надзвичайно важко. Змінити ситуацію допоможе раннє виявлення хвороби, адже на 1 стадії рак грудей виліковується у 95% жінок. Чому виникає рак грудей, як його виявити і що допоможе уникнути хвороби, читайте у матеріалі Міністерства охорони здоров’я України.

Рак грудей: причини

Медики поки не можуть однозначно відповісти, чому виникає рак грудей. Навіть більше – ВООЗ повідомляє, що у більшості випадків не вдається виявити причини хвороби. Та все ж існує перелік факторів ризику, які збільшують ймовірність виникнення раку грудей. Тож ви у зоні ризику, якщо:

– у вашій родині у когось був рак грудної залози (ризик збільшується у 2-3 рази);

– у вас рано почалось статеве дозрівання (менархе);

– у вас пізно розпочалась менопауза;

– ви пізно народили першу дитину і/або не годували її грудьми (грудне вигодовування має захисний ефект);

– ви користуєтесь протизаплідними пігулками (вживаєте пероральні контрацептиви);

– ви проходили курс замісної гормональної терапії (ЗГТ);

– зловживаєте алкоголем;

– маєте надмірну вагу/страждаєте ожирінням;

– фізично неактивні.

Однак пам’ятайте, що наявність цих факторів не означає, що у вас обов’язково з’явиться рак грудей. Так само, як і їх відсутність не гарантує захисту від хвороби.

Всебічний контроль раку включає профілактику, раннє виявлення, діагностику та лікування, реабілітацію та паліативну допомогу.

Як захистити себе від раку грудей: профілактика

Захистити від раку грудей допоможе увага до власного здоров᾽я. Спеціалісти наголошують, що в першу чергу необхідно контролювати фактори ризику раку та здійснювати профілактику неінфекційних захворювань. Тож вберегтися від раку грудної залози допоможуть такі прості правила:

– здорова дієта: стежте за своїм раціоном;

– фізичне навантаження: більше рухайтесь;

– контроль споживання алкоголю: не зловживайте спиртним;

– контроль ваги: уникайте переїдання, боріться з надмірною вагою та ожирінням.

Профілактика раку грудей допоможе зменшити ризик, але, на жаль, не усуне загрози виникнення хвороби. Найбільше значення має рання діагностика, що може врятувати життя.

Як виявити рак грудей

Доволі важко самостійно визначити рак грудей. Симптоми з’являються уже на більш пізніх, запущених стадіях. Про рак грудей можуть свідчити безболісні щільні утворення в грудній залозі, виділення із сосків чи деформація соска, зміна шкіри грудей (набряк, відчуття стягнення, почервоніння тощо).

На жаль, самообстеження не дозволяє виявити утворення, розмір якого менше 5 міліметрів, а саме хвороба на цій мікроінвазивній стадії найкраще піддається лікуванню. Як свідчить статистика, на 1 стадії рак грудей виліковується у 95% жінок, на 2 стадії у 80%, а на 3 стадії – 50%.

Тож спеціалісти наголошують, що раз на рік кожна жінка має проходити обстеження у мамолога. До 40 років – це ультразвукова діагностика, після – обов’язкова щорічна мамографія.

Рак грудей в Україні: статистика захворювання

За даними Національного канцер-реєстру України, на кінець 2016 року від раку грудей страждає майже 138 тисяч українців. Ранні стадії раку (I-II) діагностуються у 76% випадків і майже четверть пацієнтів звертаються до медиків на запущених стадіях.

За останні 5 років показник захворюваності зріс майже на 6%. Разом з тим, показник смертності за той самий період зменшився на 6%. Однак смертність від раку грудей все ще лідирує у структурі смертей від злоякісних пухлин (20%).

Найбільше розповсюдженний рак грудей у Києві, а також в Сумській, Київській, Дніпровській, Херсонській, Запорізькій областях. Найменше випадків зафіксовано Івано-Франківській, Волинській, Чернівецькій областях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *