ОСТАННІ НОВИНИ

Пологовий на Рапопорта завершать реставрувати до кінця цього року

Соломія Григор'єва

|

У Львові триває реставраційний сезон. Масштабні роботи завершуються у пологовому відділені комунальної 3-ї міської клінічної лікарні на вул. Рапопорта, 8. На замовлення управління охорони історичного середовища ЛМР ПП «Володар-Маркет» проводить реставрацію купола лікарні. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Як розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, давньоєврейський шпиталь – це знакова споруда у Львові. Це пам’ятка єврейської культури і для міста дуже важливо, щоб ця споруда була видною в урбаністичному пейзажі Львова. Ззовні шпиталь у незвичному мавританському стилі. Таких споруд у Львові є лише кілька. Будувався шпиталь за проектом Казимира Мокловського і Івана Левинського. Припускають, що всі матеріали також виготовлялися на фабриці Івана Левинського, зокрема купол і його черепиця.

«Дах цієї споруди і купол потребував ремонту бо протікав. Черепиця тут була глазурована і кольорова, зроблена певним орнаментом. Повторити цей орнамент треба було дуже вміло. Також потрібно було виготовити таку черепицю, яка б була ідентичною до цієї, що була колись. Крім куполу, дах має огорожу з бетонних елементів, характерних для цієї архітектури. Усі ці бетонні елементи потрібно було замінити.

Добре, що у тендері перемогла фахова фірма, це ПП «Володар-Маркет», якій ми дуже вдячні за якісно проведені роботи. Тепер будівля лікарні безпечна і захищена від дощу.

Усі роботи фінансуються з міського бюджету. Загальна вартість близько 3 млн грн», – розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

До ремонтних робіт працівник ПП «Волода-Маркет» приступили в листопаді 2016 року. До кінця року планують завершити весь обꞌєм робіт.

«Об’єкт ми отримали у жахливому стані, особливо купол. Дерев’яні конструкції були прогнилі, а усі конструкції парапетів були практично знищені. Тому ми виготовляли нові декоративні елементи. Також черепиця на куполі була майже вся зруйнована. Нову черепицю ми замовляли з Німеччини, згідно аналогу, адже вона досить унікальна і не кожен виробник таку черепицю виготовляє», – наголосила Надія Мелета, керівник ПП «Володар-Маркет».

Задоволене відремонтованим куполом і керівництво лікарні. За словами головного лікаря комунальної 3-ї міської клінічної лікарні Вадима Олійника, на даху лікарні не проводилися ремонтні роботи з часу будівництва споруди.

«Я прийняв лікарню у 1997 році. За моєї пам’яті тут не проводилося жадних ремонтних робіт. А коли ми робили індивідуальні пологові зали, під час їх відкриття я попросив міського голову звернути увагу на купол, який був практично знищений. Тому мушу віддати належне міській владі, що вона дотримала свого слова і виділили кошти на ремонт.

За неповний рік часу був відреставрований наш купол, усі дерев’яні конструкції. Також по периметру куполу відновили 265 автентичних бетонних стовпці. Їх усіх підрядних сам виготовляв. Тому я, як головний лікар, також дуже дякую керівництву підрядної організації за добре виконану роботу та дотримання усіх правил техніки безпеки, оскільки роботи велися і в час, коли пологовий був закритий, і тоді, коли ми відкриті і маємо пацієнтів», – додав Вадим Олійник.

Інформаційна довідка

На вулиці Рапопорта розташовані корпуси колишнього єврейського шпиталю, серед яких особливо виділяється будинок № 8. Це монументальна двоповерхова споруда, виконана у східному (мавританському) стилі, з триповерховими ризалітами та оригінальною банею. Архітектор — Казимир Мокловський. Будинок споруджено в 1898—1901 рр. Нині тут міститься пологове відділення 3-ї міської клінічної лікарні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *