ОСТАННІ НОВИНИ

Пекло психоневрологічного інтернату на Львівщині: жителів установи утримують в нелюдських умовах

Катерина Родак

|

У Монастирському, що у Жовківському районі Львівської області, у психоневрологічному диспансері  підопічних тримають у нелюдських умовах, не видають їм нового одягу та не доглядають за ними. Про жахи, що творяться у інтернаті, стало відомо після його відвідин моніторингової групи Уповноваженого з прав людини, передає кореспондент Львівського порталу.

Відтак без попередження Монастирський інтернат відвідали представники моніторингової групи національного превентивного механізму, яка у складі співробітника Департаменту НПМ Лариси Боюк та громадських моніторів Валентини Волік та Андрія Преподобного.

Члени моніторингової групи констатували низку порушень прав підопічних та умов проживання їх у закладі, а саме: взуття та одяг не відповідають сезону; в кімнатах практично відсутні шафи для одягу та тумби для особистих речей; зовнішній вигляд багатьох підопічних неохайний – довгі та брудні нігті на ногах та руках; відсутні мило, зубні щітки та паста; в окремих кімнатах електрична мережа потребує заміни.

Особливо моніторів вразило те, що майже всі підопічні одягнені у старий рваний одяг та літнє гумове взуття. На спідній білизні відсутнє маркування, тому після прання кожен отримує будь-чию білизну. У кількох ліжкових хворих була відсутня спідня білизна та памперси, хоча на складі є все необхідне у достатній кількості.

Особливе занепокоєння викликає недотримання техніки безпеки стосовно функціонування електричного обладнання у пральні. Розетки та вимикачі в житлових кімнатах потребують ремонту. Відсутні плани евакуації при пожежі та недоукомплектований пожежний щит.

Під час візиту монітори поспілкувалися з працівниками закладу, які, як виявилося, не знають стандартів догляду за підопічними та не могли назвати дату останнього проходження інструктажу з техніки безпеки.

Детальний звіт та рекомендації щодо усунення виявлених недоліків буде направлено до Львівської обласної ради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *