ОСТАННІ НОВИНИ

В «Укрспирті» розповіли, як будуть продавати свої заводи

Єва Корнійчук

|

Усю спиртову галузь України виставляти на продаж – не на часі, відтак в парламенті розробили спеціальну формулу роздержавлення «Укрспирту». Про це в інтерв’ю 112 розповів в.о.голови «Укрспирту» Юрій Лучечко.

За його словами, «Укрспирт» мають роздержавлювати у три етапи.

«У Раді наразі є на цю тему урядовий законопроект і законопроект народного депутата Ігоря Лапіна (фракція “Народний фронт”). Ми долучились до написання депутатського законопроекту і будемо відстоювати його на комітеті аграрної політики і земельних відносин. Вважаємо, що саме у цьому законопроекті Лапіна запропонована найбільш доречна формула роздержавлення спиртової галузі.

Вона передбачає роздержавлення спиртової галузі в три етапи. Будемо чесні, не на часі огульно виставляти на продаж усю галузь. Приватизовувати, по-чесному, нема чого. “Укрспирт” – це монстр, розумієте? 80 заводів, тисячі працівників, купа документів, невирішені питання. Кримінальних справ – море. То на одному заводі вилучають документи, то на іншому. Якщо нині дивитися на “Укрспирт” в юридичній площині, то ми на темному дні океану. Якщо завтра ФДМУ розпочне розглядати наші майданчики на приватизацію, він зрозуміє, що йому дійсно нема чого продати», – розповів він.

Натомість по формулі, передбаченій у законопроекті нардепа, каже Юрій Лучечко, першими будуть виділені підприємства, де зношення основних засобів сягає фактично 70%.

«І це є фактично потенційні майданчики для перепрофілювання на виробництво інших видів продукції. Ті підприємства, які можуть бути виставлені на продаж на другому етапі, там робочі руки потрібні. Ми будемо наполягати, аби там були передбачені інвестзобов’язання, якими за інвестором буде закріплена вимога збереження робочих місць інженерно-технічного персоналу», – розповів він.

Харчовий спирт, за словами керівника «Укрспирту», треба в останню чергу продавати, а, можливо, залишити державі.

«Під час перших двох етапів роздержавлення державна монополія харчового спирту має бути збережена, але для того, щоб діяльність підприємств була максимально прозорою, ми готові перейти в статус публічного акціонерного товариства, блокуючим пакетом якого володітиме держава. Буде створена наглядова рада. Якщо буде бажання у вітчизняних інвесторів, у тому числі в “горілчаників”, вони можуть інвестувати в цю компанію, вводити своїх людей у наглядову раду і контролювати роботу компанії. Ми наполягаємо на збереженні державної монополії саме в сфері виробництва харчового спирту, адже є приклад, коли держава, зрештою, може бути ефективним власником і мати високу рентабельність роботи, а зазвичай в цій сфері – виробництва спирту і горілки – вона висока», – вважає він.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *