Фахівці назвали причину утвореного провалля поблизу Трускавця

Дарина Смеречанська

|

Фахівці надали однозначні висновки про причини просідання землі, яке утворилося у ніч на 30 вересня у селі Модричі Львівської області після землетрусу. Так, обвал поблизу Трускавця спричинило невиконання заходів консервації рудника. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

Львівська обласна державна адміністрація, з метою моніторингу сучасного стану, виявлення та попередження карстових процесів в межах гірничого відводу рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», залучила наукові інститути та проектні організації Національний університет «Львівська політехніка», Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, ТзОВ «Інститут «Гірхімпром».

За результатами обстеження, інструментальних досліджень та попереднього моніторингу надали однозначні висновки про причини просідання земної поверхні, а саме – невиконання заходів консервації рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», що спричинило руйнування ціликів та утворення провалу.

Окрім того, методом природного імпульсного електромагнітного поля Землі дослідили територію ураження від північно-західної кромки провалу в напрямку північ-північний захід уздовж пласта солі з виходом на автомобільну дорогу Дрогобич-Трускавець.

Аналіз графіка свідчить про розвантаження прибортового масиву на відстань 50 метрів від провалу. Далі, вздовж пласта спостерігаються зони стиснення та розвантаження гірських порід на відстань до 300 метрів від провалу.

Для отримання детального прогнозування небезпечних техногенних явищ карстового походження науковці пропонують провести виміри рівня розсолу в стовбурах; обстежити водозахисні перемички; здійснити гідрохімічне опробування розсолів у хвостосховищі; проаналізувати результати маркшейдерських спостережень по реперних станціях; виконати експрес метод природного імпульсного електромагнітного поля землі усієї території з метою оконтурення зон напружено-деформованого стану гірських порід; встановити додаткові станції глобальної навігаційної супутникової системи на території активізації карсту; провести виміри висотних зміщень на Бориславському геодинамічному полігоні.

У залежності від застосованого методу і повноти виконання дослідження вартість моніторингу становить від 120 тис грн до 2,180 млн грн з терміном виконання до трьох місяців. Сьогодні вирішується питання фінансування вищевказаних робіт, а також конкурсне визначення суб’єкта моніторингу в зоні діяльності підприємства.

Нагадаємо, що в ніч на 30 вересня на Львівщині пройшов незначний землетрус. Згодом на території с. Модричі, Дрогобицького району відбувся обвал карстової породидіаметром 200 метрів, глибиною 30 метрів.

Додамо, що у обласній екоінспекції заявили про те, що площа провалля, яке утворилося після землетрусу, буде збільшуватися, більше того – можливі інові зсуви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *