ОСТАННІ НОВИНИ

Сонячна батарея, підлога з підігрівом і не тільки. У Жовкві з’явився енергозбережливий дитячий садок

Єва Корнійчук

|

У Жовкві відбулось урочисте відкриття одного із дошкільних навчальних закладів. Його реконструювали із впровадженням енергозберігаючих технологій. Про це Львівському порталу повідомили у Жовківській міськраді.

Реконструкція дитсадка №2 «Калинонька», що по вул. Лесі Українки, 29 у Жовкві, відбулась у межах проекту «Реалізація першого етапу модернізації комунальної котельні та району, що нею опалюється». Проект, у свою чергу, втілюється у рамках програми Європейського Cоюзу «Угода мерів – Демонстраційні проекти».

Дитсадок «Калинонька» у Жовкві відвідує 174 дитини. Його реконструкція тривала понад три місяці – з середини травня до початку вересня. Це – перша така реконструкція дитсадка за майже 40 років його існування. Робота ж самої дошкільної установи, у зв’язку з цим, була тимчасово призупинена.

За час реконструкції у дитсадку провели комплекс робіт як з термомодернізації, так і самий ремонт. Так, тут було встановлено 63 двокамерні вікна з інертним газом. Це дозволить покращити теплоізоляцію і зменшити витрати на опалення.

Також у «Калиноньці» встановлено сонячний колектор, який дасть змогу нагрівати воду в дошкільній установі у літній період завдяки сонячній енергій, без використання електрики.

У оновленому дитсадку встановлено і систему збору дощової води, яку використовуватимуть на технічні потреби, та систему вентиляції.

Встановлений індивідуальний тепловий пункт у дитсадку включає функцію погодозалежної автоматики. Вона дозволить автоматично підключати і відключати дитсадок від опалення при зміні температури повітря.

Крім того, у двох ігрових кімнатах на першому поверсі дитсадка встановлено «теплу підлогу», а фасад будівлі дитсадка утеплено вогнетривкою мінеральною ватою.

«У дитсадку тепер можна буде нагрівати воду трьома способами: від сонячного колектора, електричного тену та через індивідуальний тепловий пункт від тепломережі», – розповіла координатор проекту Світлана Підсосна.

Ремонт дитсадка передбачав і низку ремонтних робіт: перекриття даху, встановлення нових пожежних сходів, утеплення цоколю, заміну вхідних дверей, сантехніки, каналізаційної системи, заміну частини теплотраси від комунальної котельні до самої будівлі дошкільної установи.

«Ми не знаємо, скільки перебуватимемо на посаді, але це залишиться – дітям і людям, які тут працюють», – зазначив міський голова Жовкви Петро Вихопень.

Керівник департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергоефективності Львівської обласної державної адміністрації Михайло Мельник зазначив, що дитсадок №2 у Жовкві є найкращим на Львівщині:

«Такі комплексні технології, які тут є, – освітлення, система вентиляції, вікна, утеплення фасаду, індивідуальний тепловий пункт, – немає жоден садочок в області».

У свою чергу, ключовий експерт Команди підтримки проект «Угода мерів – Демонстраційні проекти» Максим Верещак нагадав, що Жовква є єдиним місто в Україні, яке, у рамках програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти», реалізовує не один, а два проекти.

«Цей дитсадок є демонстрацією того, скільки Європейський Союз зробив для України загалом і Жовкви зокрема».

Загальний кошторис проекту з реконструкції дошкільного навчального закладу №2 «Калинонька» у Жовкві склав 12 млн. 299 тис. грн. З них – близько 5 млн. грн. – це кошти, які були вкладені у системи теплопостачання, індивідуальний тепловий пункт, сонячний колектор та системи вентиляції.

80% коштів проекти – це гроші Європейського союзу, решта – обласного (2 млн. 230 тис.) та міського (1 млн. грн.) бюджетів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *