ОСТАННІ НОВИНИ

Передача замків Львівщини у комунальну власність може бути оборудкою, - депутат

Соломія Головіна

|

Передача у комунальну власність Львівської облради  деяких пам’яток національного значення, серед яких Олеський замок (Буський район), Пятничанська вежа (Жидачівський район), Підгорецький замок (Бродівський район), Каплица Боїмів (Львів), «Русалка Дністрова» (Львів), може бути звичайнісінькою оборудкою. Про це у коментарі Львівському порталу розповіла член комісії з питань культури ЛОР Мирослава Бабінська.

Так, учора відбулося засідання комісії з питань культури Львівської облради, де мали заслухати висновки щодо проекту рішення Львівської обласної ради «Про оформлення права власності на об’єкти культурної спадщини».

«Фактично рішення ніякого не було прийнято. Комісія звернулася за юридичними роз’ясненнями. Напевно зберемося ще 9 жовтня, вже перед сесію. Можливо, тоді щось буде напрацьовано», – зазанчила Мирослава Бабінська.

Водночас вона додала, що хоча технічна документація для цих об’єктів вже виготовлена, але чомусь її досі ніхто не бачив.

«Ми пропонуватимемо від нашої комісії не робити передчасних кроків. Адже ніхто не бачив тієї документації. На неї виділили кошти, її зробили, але її ніхто не бачив. Відтак до кінця зрозуміло для чого все це робиться», – наголосила депутатка.

Отож, зараз комісія займається вивченням «підводних каменів» та потенційних загроз, щоби згодом замки не потрапили у приватні руки.

«Займаємося вивченням цих «підводних каменів», тому що боїмося втратити ці замки взагалі. Якщо область прийме їх у комунальну власність, обласний бюджет не зможе їх утримувати, не маємо певності, що держава їх прийме. Тобто, звертатимемося до Мінкульту за відповідним роз’ясненням. Тут ж йдеться не лише про замки, вони мають величезну територію, паркові зони, які можуть бути цікаві якимсь потенційним забудовникам», – зазначила Мирослава Бабінська.

Додамо, що раніше усі ці пам’ятки пропонували передати у власність територіальних громад області. Але з теперішнього проекту рішення це формулювання виключили.

«Раніше йшлося про передачу їх у власніть територіальних громад. Ми відвоювали це на попередніх сесіях і ці фрази мали бути вилучені. Це як, Золочівський районний бюджет «потягне» Золочівський замок? Це ж смішно. Це є пам’ятки національної культури та історії, власником має бути – держава Україна, документація вже зроблена, тому слід передавати їх у державну власність і все. А якщо ми йдемо отакими щаблями, то є застереження, що це може бути якась оборудка. І в процесі цієї передачі, якщо не дай Бог до цього дійде, і яка триватиме декілька років, дещо можна «загубити», – пояснила депутатка.

«Краще ці замки зберегти зараз, щоби потім не відвойовувати, якщо є якісь перестороги, то краще не приймати поспішних рішень та вивчити все добре…», – наголосила вона.

Фото: IGotoWorld

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *