ОСТАННІ НОВИНИ

Майбутній сміттєпереробний завод за 45 мільйонів євро у Львові вже назвали збитковим

Катерина Родак

|

Сміттєпереробний завод, який збудують на території ТЕЦ-2 у Львові, не буде спалювати відходи. Про це сьогодні, 28 вересня, під час прес-конференції повідомив директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря, передає кореспондент Львівського порталу.

За словами посадовця, завод, який зведуть у майбутньому, буде апріорі збитковим.

«Завод – це планово збиткове підприємство. Чому? У Європі середній тариф на переробку одної тонни ТПВ складає від 30 до 50 євро. Це той тариф, в який робить його не збитковим»,- зазначив він.

Водночас він повідомив, що на території сміттєпереробного заводу не вироблятимуть біогаз.

«Ми не будемо через обмеженість фінансування будувати біогаз на цьому підприємстві. Це дорого. Для цього ще знадобиться щонайменше 20 млн, щоб збудувати потужність ,яка буде виробляти біогаз. Я не бачу найближчі 10 років можливості будівництва такого комплексу в Україні, у Львові зокрема. Ніхто не збирається його будувати… Десь 30-35%  продуктів діяльності заводу може бути використано як RDF-паливо на цементних підприємствах», – повідомив він.

Проте В. Ноздря зазначив: аби постачати частину відходів як паливо до цементних заводів, треба ще більше грошей.

«Для того, щоб привезти наше паливо ,треба залучати додаткові кошти. Тому повний цикл із виробництвом палива за кошти ЄБРР ми не зробимо. Ми розраховуємо на кредит ЄІБ… (75 млн грн – ред.) Ми можемо виробляти належної якості паливо НРФ ,якщо ми домовимося постачати його цементникам. Сьогодні у нас в проекті цех виробництва RDF не передбачений», – заявив посадовець.

Своєю чергою еколог міжнародної організації «Екологія-Право-Людина» Алла Войцеховська висловила сумнів щодо того, що завод не буде займатись спалюванням. Зокрема, вона вважає, що завод буде виробляти з відходів паливо для теплоелектростанції, що шкодитиме екології.

«20 червня «Львівтеплоенерго» заключило угоду з Харківським підприємством і ця угода стосується розробки проектної документації будівництва сміттєпереробного комплексу продуктивністю 240 тис. тонн в рік.  У додатку до кошторису зазначено, що це буде завод не механіко-біологічної переробки ,а механізованої переробки.

Цей проект, який сумнівний, це готується паливо для ТЕЦ-2, яке не можна спалювати на такій ТЕЦ. Це потрібні додаткові фільтри, висока температура. А НДФ можна спалювати лише на цементних заводах», – розповіла еколог.

Як зазначив Вадим Ноздря, з кредитних європейських коштів на сміттєпереробний завод передбачено 45 мільйонів євро.

Нагадаємо, про створення біогазу на сміттєпереробному заводі у Львові говорили французи Egis, коли представляли свої напрацювання щодо будівництва заводу. Планувалось, що в процесі утилізації сміття можна буде виробляти електроенергію. Також депутати ЛМР висували ідею спалювання сміття для створення біогазу. Своєю чергою ініціатива Zero Waste виступила категорично проти сміттєспалювання у Львові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *