ОСТАННІ НОВИНИ

Екологи програли суд щодо незаконної діяльності дельфінарію у Трускавці

Катерина Родак

|

Господарський суд Києва відмовив міжнародній організації «Екологія-Право-Людина» у задоволенні позову  щодо діяльності дельфінарію «Оскар» у Трускавці.  Про це Львівському порталу повідомили в організації.

Як повідомили екологи, 21 вересня, попри наявність значних порушень у діяльності Трускавецького дельфінарію, які є прямими підставами для припинення його діяльності, Господарський суд міста Києва відмовив у задоволенні позову, обґрунтовуючи своє рішення обранням неналежного способу захисту.

«Водночас, через відсутність центру реабілітації, спосіб захисту, що обрав позивач, на сьогодні є єдиним, який може захистити інтерес ЕПЛ, що полягає в збереженні довкілля, а також який вплине на зміну умов утримання червонокнижних та диких тварин», – зазначили у організації.

Так, на початку травня 2017 року ЕПЛ звернулася із позовом до Господарського суду міста Києва із вимогою припинити господарську діяльність дельфінарію «Оскар-Трускавець» ТзОВ «Аквадельф» в частині експлуатації дельфінів афалін та морських котиків до моменту забезпечення умов утримання, що вимагаються чинним законодавством, зокрема:
1. Забезпечення басейнів та вольєрів дельфінарію природною морською водою.
2. Отримання дозволів на право займатися розведенням у напіввільних умовах чи в неволі видів тварин, які занесені до Червоної книги України, на проведення заходів із залученням тварин, на утримання диких тварин в неволі.
3. Встановлення графіку проведення культурно-масових заходів (шоу-вистав) із залученням кожної окремої тварини не більше 90 хвилин на добу.
4. Збільшення площі басейну до 350 м. кв.

Нагадаємо, що дельфінарій «Оскар-Трускавець» утримує 6 особин червонокнижних дельфінів афалін з порушенням таких вимог законодавства:
– утримання дельфінів у штучній соленій воді;
– утримання і використання червонокнижних та диких тварин без належних дозволів;
– недотримання вимог щодо розмірів басейнів для утримання дельфінів;
– понаднормове використання дельфінів у шоу-виставах та ін.

«Під питанням також залишається законність походження тварин, що утримуються дельфінарієм. Окрім того, у неналежних умовах в дельфінарії утримуються також морські котики». – додають екологи.

В організації уточнюють, що вдповідно до положень Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», забороняється діяльність дельфінаріїв без природної морської води. Згідно вимог згаданого Закону, утримання диких тварин в неволі можливе лише при забезпеченні умов, максимально наближення до природних. Незабезпечення належних умов утримання, згідно визначення, закріпленого у ст. 1 згаданого Закону, є жорстоким поводженням з тваринами.

«Нагадаємо, що в неволі дельфіни живуть від 3 до 12 років, в природних умовах – 25. Дельфіни практично не досягають статевої зрілості. У край рідких випадках дельфіни народжуються в неволі, проте практично не зафіксовано фактів їхнього виживання ( зазвичай вони помирають до року часу). Метою віднесення дельфінів до видів тварин, занесених до Червоної книги України, є збереження та відтворення їхньої кількості як рідкісних тварин. Водночас, утримання дельфінів в неволі жодних чином не впливає на їхнє збереження та збільшення їхньої кількості»,  – резюмують екологи.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *