ОСТАННІ НОВИНИ

Війна vs мирне життя: вони потребують допомоги!

Вероніка РОЙ

|

Чи не щодня з усіх можливих інформаційних майданчиків ми можемо побачити і почути історії Героїв, які захищали нашу країну в зоні проведення антитерористичної операції. Однак, набагато менше історій ми чуємо про те, що, повернувшись додому, захисники України стикаються з проблемами, вирішення яких самим їм не під силу. Більше того, труднощі, з якими стикаються демобілізовані, дуже часто нікого просто не цікавлять.

Враховуючи масштаби бойових дій на Донбасі і ті наслідки, які вони мають для українців, питання правового захисту військовослужбовців постає дуже гостро. Особливо тоді, коли держава просто забуває про свого воїна…

Хто захистить захисника?

Кількарічна агресія Росії та бойові дії на Донбасі все одно призводить до того, що в бійців виникають проблеми з невиплатою коштів їм та їх родинам, сім’ям доводиться «вибивати» пільги, земельні ділянки, тощо. У таких випадках бійцям часто потрібна фахова юридична консультація, яку собі може дозволити не кожен.

Саме тому для допомоги та вирішення проблем захисників України з ініціативи народного депутата України Ігоря Васюника у вересні 2014 року був створений Центр правового захисту учасників АТО. Він об’єднав фахових юристів та волонтерів, які вже три роки надають необхідну допомогу військовим АТО.

«Три роки, як ми започаткували Центр правового захисту учасників АТО. Ініціатива виявилась дуже потрібною. Щоразу після ухвалених законодавчих змін, кількість дзвінків постійно зростає. Насправді, військові та їхні рідні зіштовхуються з багатьма проблемами. Розібратись у цьому всьому допомагають юристи Центру. Фахову юридичну консультацію отримують як бійці, так і члени їх родин» – зазначає народний депутат України Ігор Васюник.

Як розповідає юрист та керівник Центру правого захисту учасників АТО Тетяна Кочірко, після повернення додому у бійців АТО та їх рідних виникає чимало проблем. Найчастіше демобілізовані звертаються до Центру з питаннями земельних ділянок, оформленням документів на посвідчення учасника бойових дій та поверненням на роботу.

«Враховуючи тематику звернень від часу заснування по тепер, необхідно зазначити, що найбільше звернень стосувалося вирішення земельних питань. Досі залишається проблемним для реалізації задеклароване право військових на першочергове отримання землі в той час, як реальна можливість здійснення такого права часто відсутня. За три роки існування Центру юристами та волонтерами було опрацьовано надзвичайно широкий спектр справ, що демонструє наявність проблематики у різноманітних напрямках, які потребують різнопланової допомоги», – зазначає Тетяна Кочірко.

Підтвердженням якісної роботи Центру є позитивні результати. Адже за три роки роботи юристи та волонтери Центру надали кваліфіковану правову допомогу понад 2 712 військовим, які перебували чи перебувають в зоні АТО, а також членам їхніх родин.

Оскільки Центр створений з ініціативи народного депутата Ігоря Васюника, з метою ефективного вирішення порушених питань військових, які зверталися у Центр, було скеровано близько 160 депутатських звернень, спрямованих на захист їхніх прав.

Окрім цього, за час існування Центр здобув неабияку популярність. Попри те, що він функціонує у Львові, про нього сьогодні знають жителі різних міст України. На гарячу лінію Центру телефонують з Львівщини, Київщини, Волині, Харкова, Одеси, Маріуполя і навіть з окупованих територій України.

Як здійснюється допомога?

Однією з суттєвих переваг Центру правового захисту учасників АТО є його універсальність. Адже до юристів Центру можна звертатись з абсолютно усіх правових питань, що стосуються учасників АТО та членів їх сімей.

Щодня працівники Центру  проводять особисті прийоми з учасниками АТО та членами їх сімей, а також безкоштовні правові консультації. А для того, аби максимально та ефективно поширити необхідну інформацію серед військових, Центр видав брошури-пам’ятки з вичерпною інформацією щодо прав і гарантій бійців. Їх також поширюють серед українських захисників у зоні АТО.

Варто зазначити, що волонтери та юристи надають допомогу не лише безпосередньо в Центрі, а й виїжджають для надання консультацій на пікети, страйки та у пункти передачі амуніції і обладнання в зону АТО.

Також, як розповіла юрист та керівник Центру правового захисту учасників АТО, до них дуже часто звертаються за консультаціями з питань збереження місця роботи та заробітної плати ветеранів АТО.

Саме тому, з метою покращення умов працевлаштування, та враховуючи те, що Центр правового захисту учасників АТО створений за ініціативи народного депутата, юристи Центру брали участь у розробленні законопроекту №2095а щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштування учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

Робота над вирішенням проблем учасників АТО у Центрі «кипить» щодня. Волонтери та юристи намагаються знайти можливості для реальної допомоги з усіх питань, що турбують як військових, так і членів їх сімей.

«Ми ні на хвилину не припиняли нашої роботи та використовували всі наявні у нас ресурси, щоб максимально втілити запити, які надходили до нас, як через гарячу лінію, так і через сторінку у Facebook. Ми готові вислухати кожного та щиро намагаємось знайти можливості для допомоги з усіх питань, що турбують як військових, так і членів їх сімей. Щиро дякуємо тим, хто долучається до консультування бійців, та закликаємо всіх небайдужих доєднуватись до нашої ініціативи!» – зазначила Тетяна Кочірко.

Представники Центру правового захисту учасників АТО нагадують, у яких формах здійснюється допомога учасникам АТО та членам їхніх сімей:

– безкоштовні правові консультації безпосередньо за номерами гарячих ліній;

– проведення особистих прийомів учасників АТО та членів їх сімей;

– підготовка позовних заяв та відвідуванням із військовослужбовцями судових засідань за наслідками їх розгляду;

– складення заяв в інтересах учасників АТО;

– підготовка запитів, звернень, як депутатських так і адвокатських з метою захисту прав та інтересів учасників АТО;

Історії захищених

Центр правового захисту учасників АТО працює від моменту дестабілізації ситуації в України на початку антитерористичної операції. Тому за три роки роботи юристам та волонтерам вдалось фахово вирішити чимало проблем захисників України.

За словами учасника антитерористичної операції Олександра Гайдучика, існування Центру правового захисту учасників АТО допомагає українським військовим відстоювати свої права.

«Після оголошення демобілізації, єдине, про що думав, – якнайшвидше побачити рідних, а на документи я не звертав уваги. Та пройшов місяць, і я вирішив зібрати документи для отримання посвідчення учасника бойових дій, оскільки останнього під час служби не отримав. Та тут я зіштовхнувся із численною тяганиною. Тоді я звернувся до Центру допомоги учасників АТО за юридичною допомогою. В результаті наданою правової підтримки, я отримав посвідчення учасника бойових дій швидко та можливість реалізувати свої законні права, як учасник АТО», – розповів він.

У свою чергу, боєць Наразій Олексів зазначає, що він звернувся до Центру за допомогою в оскарженні висновку Центральної військово-лікарської комісії про придатність до військової служби.

Як зазначають юристи Центру, у цій ситуації ними було підготовлено скаргу до Центральної військово-лікарської комісії, в результаті розгляду якої було задоволено вимоги учасника АТО про непридатність останнього у проходженні військової служби.

На сьогодні серед поширених проблем учасників АТО —отримання у власність земельної ділянки. З такою проблемою у Центр правового захисту учасників АТО звернувся ще один військовослужбовець Василь Стацишин.

«Маючи право на першочергове отримання земельної ділянки, я неодноразово звертався до органів місцевого самоврядування, однак безрезультатно. Звернувшись у Центр, я отримав фахову підтримку щодо процедури виділення земельної ділянки бійцям АТО. Скориставшись порадами  юристів, я отримав землю та вже її використовую. Мені дуже приємно, що ми маємо куди звернутися за допомогою. Адже після повернення з війни нам потрібен захист», – резюмував Василь Стацишин.

Довідка

Центр правого захисту учасників АТО входить до Єдиної бази перевірених центрів допомоги учасникам АТО «Без броні». Надає безкоштовні консультації учасникам АТО та їх сім’ям, у питаннях, що стосуються їх прав та пільг. Телефони «гарячої лінії» з правових консультацій: 068-384-76-40, з понеділка по п’ятницю з 09:00-18:00 год.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *