ОСТАННІ НОВИНИ

Цього року на Львівщині виявили 20 скажених тварин

|

Епідемічна ситуація зі сказу в Україні залишається нестійкою. Впродовж останніх 16 років реєструються поодинокі випадки захворювання людей на сказ. Про це Львівському порталу повідомили у Львівській обласній лабораторії МОЗ України.

Протягом 2016 року зареєстровані 4 випадки захворювань людей на сказ у Дніпропетровській, Рівненській, Чернігівській областях та м.Києві. З початку 2017 року в Україні зареєстровані 2 випадки захворювань людей на сказ у Дніпропетровській та Одеській областях.

У Львівській області останній випадок захворювання людини на сказ був зареєстрований у 2009 році у мешканця м.Борислава. В області щорічно з приводу покусів тваринами  в медзаклади звертається близько 3000 осіб.

Надалі  реєструються випадки сказу серед диких та домашніх  тварин. Так, з початку року в області зареєстровані 20 випадків сказу серед тварин: 13 лисиць (Дрогобицький – 4 випадки, Пустомитівський – 4 вип., Городоцький – 1 вип., Жовківський – 2 вип., Жидачівський – 1 випадок, м.Дрогобич – 1 випадок),  3 коти (Сокальський, Жовківський та Городоцький р-ни), 3 собаки (Жовківський – 2 вип., Миколаївський – 1 вип.) та 1 корова (Дрогобицький район).

Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці — 41,4%) чи домашніх/безпритульних тварин (коти — 21,8%, собаки — 15,3).   Вживання в їжу сирого м’яса , інфікованого сказом, не є джерелом інфекції  для людей.

Інкубаційний період сказу триває зазвичай 1-3 місяці, але може варіюватися від 1 тижня до більш одного року. Початковими симптомами сказу є висока температура і в багатьох випадках біль або незвичайні, незрозумілі відчуття: поколювання або печіння (парестезія) у місці рани. У міру поширення вірусу по центральній нервовій системі розвивається прогресивне, смертельне запалення головного і спинного мозку. У хворих з`являється безсоння, страх, наростають явища збудження, виражена водобоязнь. Збудження змінюється паралічами, розладом функцій серця та дихання і хворий помирає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *