ОСТАННІ НОВИНИ

«Кадровий голод» у судах. На Львівщині бракує 406 присяжних

Дарина Смеречанська

|

У Львівській області працює лише 549 присяжних з 955 необхідних. І саме через брак присяжних окремі справи не слухають у судах. А якщо правосуддя не здійснюють вчасно, то це призводить до порушення прав громадян. Про це повідомив радник/тренер з питань верховенства права регіонального представництва Консультативної місії Європейського союзу Маркус Ролофс, передає Львівський прес-клуб.

«Злочинці залишаються непокараними, невинні люди не отримують сатисфакції, кошти не повертають, землі використовуються не так і не тими, як це має бути за законом», – каже він.

Зі свого досвіду він зауважив, що присяжні є невід’ємною системою правосуддя в багатьох країнах світу.

«Обов’язок присяжних – це є громадянський обов’язок. Присяжними можуть бути особи будь-якої спеціальності або віку. Вони можуть працювати фармацевтами, водити трамвай або виконувати іншу роботу. І окрім тих обмежень, які передбачені законодавством, інших обмежень немає. Але всі ці особи можуть мати одне спільне – життєвий досвід, який їм допомагає зводити правосуддя до реального життя. Також присяжні не обов’язково повинні бути кваліфікованими юристами», – каже Маркус Ролофс.

Довідка

Суд присяжних був запроваджени законодавством у 2012 році для кримінальних справ, та для цивільних – у 2016 році.
Обов’язки присяжних: справедливо, безсторонньо та своєчасно розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства; дотримуватися правил суддівської етики, у тому числі виявляти та підтримувати високі стандарти поведінки у будь-якій діяльності з метою зміцнення суспільної довіри до суду, забезпечення впевненості суспільства в чесності та непідкупності суддів; виявляти повагу до учасників процесу; не розголошувати відомості, які становлять таємницю, що її охороняє закон, у тому числі й таємницю нарадчої кімнати і закритого судового засідання; виконувати вимоги та дотримувати обмежень, установлених законодавством у сфері запобігання корупції.

Хто може бути присяжним? Присяжним може бути громадянин України, який досяг тридцятирічного віку, постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду, якщо інше не визначено законом.

Хто не може бути присяжним? Громадяни, визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними; які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного; які мають незняту чи непогашену судимість; народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя; особи, на яких впродовж останнього року накладали адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення; громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років; особи, які не володіють державною мовою.

Перелік документів для кандидатів у присяжні: заява згідно з додатком; копія паспорта громадянина України; копія ідентифікаційного номеру.

Звертатися у Львові до Львівської міської ради, в юридичне управління, кабінет 343. Для тих, хто мешкає у області,– до Львівської обласної ради, вул. Винниченка,18.

 

Фото: telegraf.in.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *