У Львові вимагають скасувати радянську систему оплати за вивезення сміття

Катерина Родак

|

У Львові закликають нараховувати оплату за вивезення ТПВ за прописаними особами, а не за квадратними метрами. Про це Львівському порталу повідомили ініціатори такого рішення – УКРОП.

Як йдеться у повідомленні, питання поводження із сміттям у Львові, намагання мерії вивезти та утилізувати його у будь-який спосіб, вже віддавна не сходить зі шпальт газет та центральних телеканалів. В ЗМІ наголошують також і про можливі корупційні схеми у цих процесах.

«Депутати міської ради вже котрий місяць намагаються почути звіт міського голови Львова про використання «сміттєвих» коштів, відповідний пункт до Ухвали міської ради навіть підтримано сесією, проте віз й на далі там… Окрім використання бюджетних коштів запитання викликає і саме формування тарифу на вивіз ТПВ для містян», – наголошують депутати.

Вони зазначають, що Львів залишився чи не єдиним містом в Україні де тариф на вивезення ТПВ пов’язаний не з особою, що проживає та відповідно смітить, а з квадратними метрами житлової площі. Такий «метод» нарахування застосовувався ще в Радянському союзі.

«Більшість львів’ян, отримуючи платіжні квитанції від ЛКП, – коментує ситуацію депутат міської ради Igor Zinkevych, – бачать графу «Вивезення побутових відходів» і суму, яка залежить від квадратних метрів! Тобто, у Львові не людина утворює побутові відходи, як у більшості містах України та світі, і як рекомендує рахувати уряд, а квадратний метр! Уявімо, такий реальний випадок, дві квартири по 45 квадратних метрів. В одній проживає самотня пенсіонерка, в іншій – сім’я з п’яти осіб. За вивіз сміття платять однаково, хоча продукують різну кількість ТПВ. Ба, навіть більше, пенсіонерка доплачує за когось із тих п’яти осіб, які живуть у квартирі поруч». – підкреслює депутат. Також, на його думку,  у такому випадку не врегульоване питання, щодо тривалої відсутності мешканців чи цілої сім’ї в квартирі – сім’я поїхала на відпочинок, людина виїхала на декілька місяців «на заробітки», а квадратні метри і далі справно будуть «утворювати» побутові відходи.

Депутати переаконані:  такий порядок нарахування плати за вивіз сміття за прописаними особами – є більш сучасним, соціально-орієнтованим та унеможливить зловживання та збагачення на смітті перевізників та комунальників міста, а дії чиновників, представників ЛКП та сміттєвих перевізників, які нараховують оплату за сміття по квадратних метрах можна кваліфікувати, як системне здирництво.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *