ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині за рік кількість хворих на кір зросла більш ніж у 13 разів

Соломія Григор'єва

|

В Україні різко зросла кількість хворих на кір. Зокрема на Львівщині цьогоріч зареєстрували вже 54 таких випадки. Про це сьогодні під час брифінгу розповіла головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з епідеміології Наталія Тімко, передає кореспондент Львівського порталу.

«На сьогодні на Львівщині спостерігається негативна тенденція щодо вакцинації населення. Також відмічається зростання кількості захворювань, які можна попередити, зробивши профілактичне щеплення. Зокрема на сьогодні в Україні оголошений спалах кору. Є більше тисячі випадків захворювання на 15 адміністративних територія країни. Якщо говорити про Львівську область, то станом на сьогодні, ми маємо 54 випадки захворювання на кір. Минулого ж року було лише 4 випадки», – розповіла Наталія Тімко.

Варто заначити, що кір – це захворювання, яке має надзвичайно високу заразність. Захворювання спочатку проявляється з підвищення температури тіла, покашлювання, зниження самопочуття. Приблизно на 5 добу приєднується висипка, тому будь-яке порушення самопочуття дитини чи дорослого є підставою звернутися до лікаря.

«Кір є небезпечним своїми ускладненнями. Зокрема за підсумками попередніх випадків захворювання на Львівщині 11% мали ускладнення у вигляді запалення легень і близько 2% – запалення головного мозку. Це надзвичайно високі показники. Тому набагато простіше профілактувати, ніж потім захворювання лікувати», – пояснює епідеміолог Львівщини.

Як розповіла позаштатний спеціаліст з вакцинопрофілактики Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Наталія Гончар, на сьогодні Львівська область забезпечена всіма необхідними вакцинами для проведення планових профілактичних щеплень. Винятком є вакцини для профілактики поліомієліту, яку вводять у перші два щеплення проти поліомієліту.

«Вакциною проти тих інфекцій, епідеміолочне поширення яких зараз спостерігають, таких як кір та кашлюк, ми забезпечені на 100%. Але за 8 місяців ми охопили лише 50% дітей. Що стосується дітей, які були недощеплені у попередні роки, то ситуація ще гірша: охоплення в межах 20-30%», – зазначила Н. Гончар.

Додамо, в Україні обов’язковими є щеплення проти десяти інфекційних захворювань: вірусний гепатит В, туберкульоз, кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція, кір, краснуха, епідемічний паротит. Ще від семи інфекцій вакцинація є рекомендованою.

Щоб дізнатися більше про щеплення, рекомендуємо прочитати матеріал Львівського порталу: «Вакцинація: від міфів до реальності»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *