ОСТАННІ НОВИНИ

Викладач львівського юрфаку допомагав донецьким рейдерам «віджати» Побужський феронікелевий комбінат

Лаврентій Дубич

|

Личаківський районний суд Львова визнав винним у підробці судових рішень та незаконному втручанні у роботу автоматизованої системи документообігу Господарського суду Львівської області екс-керівника відділу організаційного забезпечення роботи Господарського суду Львівської області Володимира Романіва, який одночасно працював асистентом кафедри цивільного права та процесу ЛНУ ім. Франка. Про це повідомляють Наші Гроші. Львів.

Суд присудив йому штраф у розмірі 17 тис. грн та позбавив права обіймати посади в усіх судах України протягом одного року. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Рішенням суду, яке сфальсифікував Романів, міжнародна група Solway Investment Group втрачала право власності на «Побужський феронікелевий комбінат» (Кіровоградська область), єдине в Україні підприємство даного профілю, яке за останні два роки пережило цілу низку рейдерських атак.

Згідно з матеріалами судового вироку, Володимир Романів 7 жовтня 2015 року увійшов до системи документообігу Господарського суду області під іменем та паролем іншого працівника суду та вніс до неї повністю сфальсифіковану справу – низку ухвал про порушення провадження у справі, відкладення розгляду справи тощо, та рішення суду.

Сфальсифікована справи була позовом, колись донецької, а віднедавна київського ТОВ «ЮССАМ» до донецького ТОВ «ІНВІК». В ролі третьої сторони виступав «Побужський феронікелевий комбінат». Точніше, його майно на суму майже 225 млн грн, яке комбінат, нібито, надав у заставу ТОВ «ІНВІК».

У підробленому судовому рішенні йшлося про те, що «ЮССАМ» уклало договір з «ІНВІК» про відступлення права вимоги за цим боргом й просило суд затвердити цю заміну кредитора та визнати за ним право власності на майно боржника-комбінату. 1 грудня 2009 суд «частково задовольнив» позов та визнав ТОВ «ЮССАМ» власником нерухомого та рухомого майна комбінату.

Всі документи фальшивої справи були датовані 2009 роком, при цьому номер їй було присвоєно від реальної судової справи за 2010 рік.

Викладач та керівник відділу не лише видрукував підроблені судові документи, але й завірив їх штампом суду, вклав у поштовий конверт та віддав у відповідний відділ для відправлення за офіційною адресою ТОВ «ЮССАМ» у Києві. Цікаво, що всі ці документи були підписані суддею Юрієм Деркачем, який помер у 2014 році.

Рішення, яке підробив Володимир Романів, в кінці жовтня 2015 року представники «ЮССАМ» принесли до державного реєстратора Голованівського району Кіровоградської області (за місцем розташування комбінату), але він відмовився зареєструвати нове права власності – у реєстратора виникли сумніви щодо автентичності рішення суду.

26 жовтня 2015 року львівська поліція розпочала кримінальне провадження за цією справою.

24 листопада 2015 року, підроблене Романівим рішення суду особи, яких на комбінаті називають «рейдерами», принесли у Корольовський районному суд Житомира, яким визнав ТОВ «ЮССАМ» власником нерухомого майна комбінату.

На даний час завод перебуває під контролем Solway Investment Group.

Володимир Романів на посаді начальника відділу організаційного забезпечення роботи Господарського суду Львівської області працював з жовтня 2013 року до березня 2017 року. Слідчий поліції, що розслідував справу, припускав, що він підробив судові рішення не з власної ініціативи, а на прохання одного з львівських адвокатів. Втім, у березні 2017 матеріали щодо Романіва виділили в окреме провадження, а наприкінці серпня він вирішив укласти з прокуратурою угоду про визнання своєї вини.

З 2011 року Романів був асистентом на кафедрі цивільного права та процесу юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка. Брав участь у розробці проекту нового Господарсько-процесуального кодексу.

Фото: Побужський феронікелевий комбінат

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *