ОСТАННІ НОВИНИ

Кубів презентував новий законопроект про концесію

Омелян Шевчук

|

Сьогодні, 8 вересня, Степан Кубів, Перший віце-прем’єр міністр, Міністр економічного розвитку і торгівлі України, презентував новий проект Закону України «Про концесії», який Мінекономрозвитку розробило разом з ЄБРР та міжнародними консультантами. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Мінекономрозвитку.

Концесія – це форма державно-приватного партнерства (ДПП). Європейська економічна комісія ООН розглядає ДПП як один із ключових інструментів досягнення Цілей сталого розвитку до 2030 року, тому Україні дуже важливо розробити актуальну законодавчу базу у цій сфері. Концесія передбачає, що держава передає об’єкти, якими вона володіє, приватному бізнесу в оренду. У світі концесія використовується для втілення інфраструктурних проектів. Наприклад, всім відомий The Channel Tunnel під протокою Ла-Манш, що з’єднує Великобританію та Францію, був побудований на основі концесійного договору. Приблизна вартість будівництва склала 4,65 млрд фунтів.

«У країнах ЄС у 2016 році укладено 69 угод про державно-приватне партнерство на суму близько €12 млрд. Водночас у Туреччині держава та бізнес разом будують новий аеропорт у Стамбулі. Як бачимо, досвід країн з різним рівнем економічного розвитку свідчить, що бізнес готовий інвестувати в інфраструктуру та ефективно взаємодіяти з державою. Розроблений нами законопроект цьому неабияк сприятиме. Він систематизує чотири чинні закони України, що регулюють здійснення концесійної діяльності, і дозволить запровадити найкращий міжнародний досвід в Україні», – зазначив Степан Кубів під час презентації.

Згідно із законопроектом, строк концесії може становити від 3 до 50 років. Ініціаторами концесії можуть виступати органи державної влади, які здійснюють управління об’єктами державної власності, органи місцевого самоврядування чи юридичні особи приватного права (резиденти та/або нерезиденти).

Виконавець концесії (концесіонер) вибирається на концесійному конкурсі, який проходить у чотири етапи: 1) попередній відбір претендентів; 2) подання конкурсних пропозицій учасниками; 3) оцінка конкурсних пропозицій і вибір переможця; 4) переговори з переможцем. Контроль за здійсненням концесії можуть виконувати концесієдавець, Мінекономрозвитку, інші державні органи та органи місцевого самоврядування. Щоб уникнути необ’єктивності, завершальну оцінку здійснює центральний орган виконавчої влади, уповноважений Кабінетом Міністрів, який не брав участь у здійсненні концесії, включаючи стадію підготовки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *