ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили новий дитячий садочок

Катерина Родак

|

Сьогодні, 4 вересня, відбулося відкриття дошкільного навчального закладу № 14, що на вул. Новознесенській, 69. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

«Ми долучилися до реалізації цього проекту по добудові садочка на вулиці Новознесенській. Ми працювали у співпраці з міською радою, але основне фінансування було виділено урядом Німеччини через банк розвитку KFW і через Український Фонд Соціальних Інвестицій. Було виділено 7 млн. грн на реалізацію цього проекту. За ці кошти в садочку № 14 були впроваджені всі сучасні, найновіші технології, які на сьогоднішній день рекомендують іноземні донори при освоєні коштів грантових або інвестиційних.

Хочу подякувати міській владі і управлінню освіти за тісну співпрацю, через яку було реалізовано цей проект. Зі сторони влади було вкладено близько 1,5 млн. грн. на те, щоби зробити благоустрій біля садочку, закупити меблі і побудувати павільйон і обладнати ігрові майданчики»,- зазначив Василь Кузьменко, директор УФСІ.

«Я переселенка із Донецької області. Коли я із чоловіком і з 4-ма дітьми переїхали сюди, то мені зателефонували і запропонували дитячий садок № 14. Коли сюди прийшла, то випадково взнала, що тут є вакансія музичного керівника і керівника драматичного гуртка. Це дуже добре для мене і для моєї дитини, що я працюю в тому садочку, в який ходить моя дитина»,- мати Марія, переселенка із Донецької області.

Ремонт цього об’єкту здійснювався в межах проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури», який сьогодні впроваджується у Львові та Києві, розрахований на 5 мільйонів євро, які виділив уряд Німеччини. Головний його пріоритет  – створення додаткових груп у дитячих садках для дітей з родин переселенців та місцевих мешканців, а також соціальна адаптація внутрішньо переміщених осіб. У Львові це два об’єкти: дитячий садок № 14 на вулиці Новознесенській, 69, а також Центр соціально-психологічної підтримки на базі колишнього гуртожитку на вулиці Угорській, 2.

Приміщення дитячого садочка № 14 перебувало на стадії незавершеного будівництва упродовж останніх чотирьох років. Сьогодні тут завершуються роботи, на які Український фонд соціальних інвестицій вклав близько 5,5 млн. гривень. Вартість всього проекту склала 7 млн. гривень, що їх надав уряд Німеччини. А влада міста облаштувала ігрові павільйони, закупила меблі та обладнання.

Роботи на об’єкті виконувала обрана Агенцією по впровадженню на конкурсній основі, відповідно до регламентних процедур УФСІ, будівельна фірма ТзОВ-фірма «Метрополіс». Це:

–        монтаж дахової котельні з підведенням газопостачання;

–        проведено усі комунікації (водопостачання, каналізація, телефонізація, радіофікація);

–        влаштовано систему вентиляції з рекуперацією;

–        монтаж системи опалення;

–        внутрішній ремонт приміщень;

–        внутрішнє електропостачання;

–        монтаж світлодіодних світильників

Загальна вартість ремонтно-будівельних робіт становить 5 451 695,00  грн.

Вартість наданих послуг з технагляду – 62 840,00 грн.; з авторського нагляду – 7 387,00 грн

Навчання – тренінг «Лялька, як персона» – 14 344,00 грн.; Енергоаудит 17 975,00 грн.

У Львові на черзі перебуває понад 10 тис. дітей, батьки яких хотіли би влаштували їх до дитячих дошкільних установ. Але зарахувати до садочків можуть не більше 70% дошкільнят. Існуючу проблему у Львові з ДНЗ намагаються розв’язувати шляхом залучення інвестиційних коштів наших європейських партнерів.

Проект Українського фонду соціальних інвестицій сприяє також адаптації внутрішньо переміщених осіб, переважно із тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Український фонд соціальних інвестицій вклав у Львівську область 72,2 мільйони гривень. У 2013-2016 рр. УФСІ втілював проект «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури», який фінансував уряд Німеччини через німецький банк розвитку KFW, і який був розрахований на три області: Вінницьку, Кіровоградську та Львівську. На нього виділили 7 млн. євро грантових коштів, які розподілили між областями пропорційно кількості населення.

У межах цього проекту на Львівщині було відновлено 38 соціальних об’єктів на суму 72,2 млн. гривень у 8 районах області та у Львові (водогін, Брюховичі). Завдяки співпраці Українського фонду соціальних інвестицій із місцевими органами та активності місцевих громад, вдалось відремонтувати 19 шкіл, 12 дитсадків, 4 медичні заклади (3 амбулаторії та 1 ФАП), 2 водогони та 1 Народний дім.

«Загалом в нас на черзі на 1 вересня 2017 року залишилося ще понад 3 тис. дітей. Це велика кількість дітей, які не охопленні дошкільною освітою, але необхідно зважати на те, що в нас в місті виховуються діти, які прописані в області і проживають у Львівській області, їхні батьки працюють у Львові і вони відповідно везуть дітей у міські садочки. А, окрім того, ще є тисяча дітей, які мають 6 років і відповідно до чинного законодавства могли би бути у загальноосвітніх навчальних закладах. Тому, нам потрібно відкрити ще велику кількість дошкільних навчальних закладів для того, щоб, насправді, усі діти були забезпечені дошкільною освітою.

Цього року у садочки пішло в межах 7 тис. дітей»,- відзначила  Зоряна Довганик, начальник управління освіти ЛМР.

Загалом на ремонти дошкільних навчальних закладів міста Львова на 2017 рік з міського бюджету було виділено понад 25 млн. грн.

На сьогоднішній день за 2017 рік у місті Львові відкрито 9 додаткових груп у садочка, та 15 груп плануються відкрити до кінця року.

Фото: Юлія Гвоздович

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *