ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові навколо фільму «Шляхетні волоцюги» розгорівся скандал

|

Львівська інтелігенція розкритикувала фільм «Шляхетні волоцюги», адже вважає, що він паплюжить історію міста. Львівський письменник Юрій Винничук заявив, що ті, хто знімають цей фільм, не знайомі з львівськими реаліями того часу. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, передає Львівський портал.

«З’явилося уточнення, яке мало що міняє стосовно фільму про батярів. Знімає його тепер не білоруський режисер, а нібито український Олександр Березань. Який досі знімав серіали для Росії та рускоязичні фільми, які хоч і мають зазначено країну виробництва «Украина», але тут же й утчонено: «перевод не требуется».

То хто це такий український режисер?Нормально. Про історичний Львів тільки такі фахівці й повинні знімати. Як і різні горови про гуцулів.
Тим часом до мене зголосився один із авторів сценарію, обурений до глибини душі. Мовляв, він філолог і т.д. Але сценарій, з яким я ознайомився, свідчив більше про малограмотних людей, які не тільки не володіють галицькою говіркою, але й українську погано знають. До того ж не знайомі з львівськими реаліями того часу», – написав він.

Також він додав, що  сценаристи фільму поцупили шматки з його роману«Танґо смерті».

Окрім цього, народний депутат України Оксана Білозір у Facebook також розкритикувала фільм та зазначила, що такі проекти  можна розцінювати, як «продовження гібридної інформаційної війни всередині українського суспільства».

«Львівські батяри – це неймовірно весела, але разом з тим глибока за своїм духовним і філософським змістом субкультура, яка стала одним із важливих культурних феноменів та візитною карткою Львова.

Львів’яни щиро поважали веселих та вільних духом батярів. І ця повага донині передається з покоління в покоління. То ж не дивно, яке обурення у львів’ян викликає спроба представити батярів, як якихось дрібних злодюжок!!!, як це намагаються зробити автори фільму «Шляхетні волоцюги». Причому, за фінансової підтримки з боку держави!

Більше того! Фактично відбувається паплюження національної культури, підміна понять, навмисно спотворюються історичні назви, русифікуються таблички з назвами закладів.

Як можна розцінювати такі проекти, як не продовження гібридної інформаційної війни всередині українського суспільства? У всій повноті свого прояву! Адже через такі візуальні образи, через кінематограф, формуються фальшиві уявлення про українську культуру, субкультуру, менталітет», – написала вона.

Також Білозір написала, що на прохання громадськості вона скерувала депутатські звернення до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, міністра культури України Євгена Нищука, голови Держагентства з питань кіно Пилипа Іллєнка щодо приведення проекту художнього фільму «Шляхетні Волоцюги» у відповідність до історичної правдивості та культурної достовірності.

Нагадаємо, що у Львові розпочались зйомки фільму «Шляхетні волоцюги».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *