ОСТАННІ НОВИНИ

Там, де живе кіно. Перевтілення із «Орльонка» в Lviv Film Center

|

Два роки тому на базі кінотеатру «Сокіл» (був побудований у 1978 році, тоді це був дитячий кінотеатр «Орльонок») запрацював Львівський кіноцентр (Lviv Film Center). Тут львів’янам показують здебільшого немасове кіно, і, як наголошує керівництво кіноцентру, у такий спосіб глядачам прививають любов до якісного кінематографу. Отож, чим живе нині Lviv Film Center, і як кіноцентр планують далі розвивати, під час брифінгу розповів його директор Андрій Породко.

Власне, він провів екскурсію журналістам кіноцентром, розказавши про цікаві ініціативи, які тут хочуть втілювати.

«Коли ми відкривали кіноцентр у 2015 році, позиціонували себе як кінотеатр іншого кіна, незалежного, арт-хаусних фільмів, того, що ніхто не показує. Ми в першу чергу є установою культури, і маємо нести її в маси, а не показувати все підряд», – каже Андрій Породко.

У «Львівському кіноцентрі» є два кінозали. Перший – розташований на першому поверсі приміщення і розрахований на 176 місць.

«Деколи сюди на сеанс приходять і по 50-70 людей, все залежить від стрічки. Але слід розуміти, що ми показуємо фільми не такі, на які ходять всі… Що цікаво, глядачами кіноцентру не є мешканці мікрорайону, тому вирішили створити кіношколу, щоби прививати старшокласникам любов до кіна», – зазначив директор Lviv Film Center.

Другий – унікальний кінозал на даху.

«Загалом сюди пускаємо не більше 70 людей. Перший показ відбувся у червні минулого року. Спершу показували фільми двічі в тиждень, тепер – кожного дня. Погода, звісно, може зіпсувати наші плани, але ми знайшли вихід і купили шатер. На даху проводимо і майстер-класи, і Дні народження і виїзні церемонії весілля. Ми відкриті для всього», – наголосив Андрій Породко.

Що ж до цін, то квиток у кінозал всередині приміщення обійдеться у 40 грн, на даху – 60 грн.

Він також зазначив, що часом влаштовують і плівкові покази, адже кіноцентр має чималий архів фільмів.

«Апаратну ми залишили автентичною, оновили лише звукову- та відео апаратуру. Ми залишили її як експонат. Там зберігається і архів фільмів, який є у робочому стані. Часом влаштовуємо плівкові покази і демонструємо ці стрічки», – каже Андрій Породко.

 

Кіноцентр виконує не лише функцію показу кіно, але й майданчика для спілкування: тут проходять різнотематичні лекції, обговорення, фестивалі, концерти, майстер-класи.

«Зокрема, тут діє театральний та кілька інших мистецьких гуртків для дітей. Постійно діє і циркова студія. Що ж до фільмів, то у день маємо три сеанси – о 17.00, 19.00, 21.00, а на даху – о 21.30 та 23.00. Фактично, цілий день кіноцентр вільний, тому, на осінь збираємо цікаві  ініціативи, щоби наповнити чимось кінотеатр, щоби він жив зранку до ночі для різних вікових категорій…», – каже директор закладу.

Також він розповів, що «Львівський кіноцентр» вже незабаром стане повністю інклюзивним.

Так, вже до вересня мають встановити пандуси на вході у кіноцентр, а також дзвоники виклику. Окрім цього, для людей з особливими можливостями пристосують вбиральню кіноцентру.

Із бюджету для Львівського кіноцентру виділено 50 тис. грн. для забезпечення умов доступності для людей з обмеженими можливостями.

«Також хочемо задіяти підвал: тут планують облаштувати Центр дозвілля для дітей та молоді з порушенням інтелекту. Це буде група денного перебування цих дітей, проводитимуть майстер-класи, спортивне дозвілля. Плануємо облаштувати тут і невеличкий арт-зал на 40 осіб», – ділиться планами Андрій Породко.

За його словами, центр планувалося відкрити вже у вересні.

«Проблема в тому, що всі ці роботи ми робимо власними силами: за всілякі гранти і кошти спонсорів…», – додав він.

Водночас Андрій Породко наголосив, що діти займатимуться у цьому центрі безкоштовно.

Окрім цього директор «Львівського кіноцентру» також розповів про ремонтні роботи у будівлі. За його словами, за кошти з місцевого бюджету вже замінили частину вікон, зробили реконструкцію даху, провели капітальний ремонт фасаду, закупили крісла в кінозал.

Також були відремонтовані всі приміщення, встановлений проектор, екран, звукова система, облаштовані кабінети. Протягом 2017-2018 років заплановано ремонт опалювальної системи.

Так, з 2015 по 2017 роки на ремонт у кіноцентрі з міського бюджету було виділено близько 3 млн 700 тис. грн.

Водночас Андрій Породко поділився планами щодо благоустрою парку «Горіховий гай», на території якого розташований «Львівський кіноцентр».

«Вкінці 2014 року мене призначили директором, і за цих три роки я з командою намагаємося всіма силами привести його до ладу. Рік до цього ми працювали над парком: коли прийшли сюди чотири роки тому, то це було місце, яке облюбували алкоголіки та наркомани, батьки з дітьми боялися тут гуляти. Розчистили озеро, поставили лавочки, тепер люди хоч знають, що таке «Горіховий гай»…Займаючись цим всім, отримав можливість очолити кінотеатр. Я не бачу їх взагалі окремо: буде добре парку – добре буде і кінотеатру, і навпаки», – переконаний Андрій Породко.

За його словами, у парку планують реконструювати арку на вході і привести до порядку алею, яка веде до «Львівського кіноцентру».

«Ми провели воркшоп, де дали можливість мешканцям висловити свою думку і пропозиції. Отож, змалювали карту, що саме має розташовуватися на території. Плануємо у парку зробити відпочинкову галявину поруч із дитячим майданчиком. Окрім цього, також хочемо переоблаштувати арку, стежку, яка веде до кінотеатру, плитку, якою вимощена площа навпроти нього», – розповів директор кіноцентру.

Окрім цього, у планах – облаштування пляжу на озері.

«Як бачите, зараз у цьому озері навіть купаються, на берегах – засмагають. Ми хочемо провести благоустрій цієї території і зробити тут пляж із відпочинковою зоною. Наповнити озеро водою, щоби воно було глибшим», – розповіла директор департаменту розвитку ЛМР Наталія Бунда.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *