ОСТАННІ НОВИНИ

Громадський бюджет 2018: що потрібно знати львів'янам, аби взяти участь?

|

Сьогодні, 15 серпня, у Львові стартував прийом проектів від мешканців міста на Громадський бюджет 2018. Тепер львів’яни спільно з Львівською міською радою можуть реалізувати власні проекти та ідеї. Про це сьогодні, 15 серпня, під час прес-конференції розповів начальник управління «Секретаріат ради» ЛМР Юрій Лукашевський, передає кореспондент Львівського порталу.

Розмір громадського бюджету складатиме орієнтовно 20 мільйонів гривень. Подавати свої проекти на конкурс можуть громадяни, яким виповнилось 16 років.

За словами Юрія Лукашевського, прийом заявок стартує сьогодні 15 серпня, і триватиме до 15 вересня.

«Будь-який повнолітній мешканець міста Львова має можливість подати свій проект. Для того, щоб подати проекти авторам необхідно заручитися підтримкою та подати на конкурс підписи мешканців: 25 для малого проекту та 50 – для великого. Згодом проект потрібно зареєструвати на сайті gb.citi-adm.lviv.ua, або ж подати через міський ЦНАП», – пояснив він.

Водночас він радить на що саме потрібно звертати увагу авторам проекту:

  • шанси на перемогу матимуть ті проекти, які будуть об’єднювати громаду. Тобто, під час підготовки проекту варто приділяти увагу спілкуванню з сусідами.
  • подавати малі проекти варто на суму, яка реально потрібна.
  • якщо проекти стосуються громадських просторів , або ж встановлення дитячих майданчиків, то важливо переконатися в тому, що ця земля є у власності міста. Перевірити інформацію можна на сайті держгеокадастру.

З 1 до 15 листопада, триватиме голосування, результати якого відображатимуться онлайн. Переможців проектів виберуть до 1 грудня. Їх кількість залежатиме від вартості вибраних проектів. Слід додати, що 40% від загальної суми громадського бюджету використають на великі проекти та 60% – на малі.

Окрім цього Юрій Лукашевський зазначив, цього року подавати свої проекти на Громадський бюджет міста Львова можуть мешканці Винник, Рудно та Брюхович.

«Якщо говорити про зміні, які відбулись в порівнянні з 2017 роком, то цього річ ми розширили географію. Тепер подавати свої проекти на Громадський бюджет міста Львова можуть мешканці Винник, Рудно та Брюхович. Окрім цього, ми збільшили грошовий розмір малого проекту і тепер він становить 500 тисяч гривень. На наше переконання проекти Громадського бюджету мають обов’язково мати певну ідею та розвиток. Тобто, це має бути звичайний ремонт, а таке, щоб принесло користь», – розповів він.

Також ГО «Кращий Львів» Наталя Піпа додає, що Громадський бюджет – це хороший інструмент, аби привести до ладу свій мікрорайон.

«Громадський бюджет дає мешканця те, що вони починають розуміти, що від їхніх дій залежить, що у буде у місті, державі та біля їхнього під’їзду. Громадський бюджет – це принцип прямої демократії, адже багато людей включилося в це, щоб зрозуміти, що таке міські кошти та на що вони йдуть», – зазначила вона.

Фото: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *