ОСТАННІ НОВИНИ

Борг Львівщини за газ досяг майже мільярдної позначки. Боржникам грозять перекрити блакитне паливо

|

Заборгованість мешканців Львівщини за газ перед ТОВ “Львівгаз Збут” станом на середину серпня 2017 року сягнула 968 млн грн, що в 1,7 разів більше показника минулорічного періоду. Про це йдеться в повідомленні компанії, передає БізнесЦензор.

Значне зростання неплатежів змусив “Львівгаз Збут” почати процедуру примусового стягнення боргів, в зв’язку з чим боржники отримують письмові повідомлення про припинення поставок газу в разі непогашення заборгованості.

З початку року “Львівгаз Збут” розіслав 60 773 письмових повідомлень клієнтам-боржникам про припинення поставок газу. Найбільше попереджень отримали у Львові, Стрийському та Пустомитівському районах. У разі непогашення боргу після отримання повідомлення “Львівгаз Збут” припиняє поставки, ініціює відключення і стягує борг в судовому порядку. У зв’язку з цим вже відкриті 64 судових справи, сума стягнень за якими становить майже 1,3 млн грн.

Зростання боргів і несвоєчасні розрахунки ставлять під загрозу стабільне постачання газу для споживачів регіону, так як через відсутність оплати “Львівгаз Збут” не може своєчасно розрахуватися з державним постачальником – НАК “Нафтогаз України” – за спожитий населенням газ і оперативно замовити необхідні обсяги для подальшого забезпечення газом споживачів.

“Якщо населення систематично не сплачує і накопичує борги, наша компанія повинна припинити газопостачання відповідно до чинного законодавства. З початку року вже відключено 1 129 домогосподарств. Першим кроком до цього є письмове повідомлення про припинення газопостачання. Якщо реакції і розуміння з боку споживача немає, ми ініціюємо відключення і вирішуємо справу в судовому порядку. Зараз у нас вже є 31 рішення суду на користь “Львівгаз Збут” на суму 520 тис. грн “, – сказала директор компанії Наталія Лавриненко.

У разі труднощів з погашенням заборгованості для того, щоб не погіршувати ситуацію і не накопичувати борги, фахівці “Львівгаз Збуту” рекомендує своїм клієнтам скористатися наступними варіантами: реструктуризувати борг і оформити субсидію. Згідно з новим законодавством при наявності боргу субсидія не нараховується.

Як зазначається, правові відносини між споживачами газу і постачальником регламентуються Правилами поставки газу, затверджених державним регулятором НКРЕКУ від 30 вересня 2015 року №2496 та типового договору поставки природного газу побутовим споживачам. Чинними нормативними документами регламентується, що в разі оплати за спожитий природний газ компанія має право призупинити подальше газопостачання та стягнути заборгованість з споживача в судовому порядку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *