ОСТАННІ НОВИНИ

Як вийти з відпустки і уникнути пост-відпускного синдрому

|

Літо – час відпусток. Кожен вибирає для себе той спосіб відпочинку, який йому до душі. Але відпустка закінчується, а на нас чекає робоче крісло і трудові будні. Отож, фахівці Міжнародного кадрового порталу hh.ua зібрали поради про те, як краще і комфортніше вийти на роботу, щоб уникнути пост-відпускного синдрому.

Відпустка дає нам можливість відновити внутрішні ресурси, щоб з новими силами включиться в робочі процеси. Адже після відпочинку ми повертаємося до улюбленої роботи. І тут є дуже важливий нюанс: якщо не підготуватися до виходу на роботу після відпочинку, можна «отримати» пост-відпускний синдром.

Пост-відпускний синдром – це реакція організму як фізична, так і психічна на зміни умов життя. Спочатку це робота довгий час, потім відпустка і знову робота.

Симптомами пост-відпускного синдрому можуть бути: млявість, головний біль, швидка стомлюваність, безсоння або інші типи порушення сну, перепади тиску, складності з увагою і зосередженням, дратівливість, невпевненість у своїх силах, смуток та ін. Не дуже приємно це або навіть частину з цього відчувати. Відповідно, краще вчасно «озброїться» правилами виходу на роботу після відпочинку.

Правило №1 Планувати відпустку

Для того, щоб мінімізувати для себе рівень стресовості і, як результат, уникнути пост-відпускного синдрому, варто почати з планування відпустки.

Планувати відпочинок краще заздалегідь і постаратися збалансувати активну і пасивну його частини. Щоб і від нічогонероблення (лежання на пляжі, читання книг і т.д.), і від «взяття» нових вершин під час відпустки (походи в гори, екскурсії та ін.) не втомитися – поєднайте одне з іншим, але в тих пропорціях , які є комфортними саме для вас.

Правило №2 Вчасно закрити робочі питання

Десь за тиждень до відпочинку бажано почати закривати робочі питання і передавати колегам ті справи, які повинні виконуватися, незалежно від того є ви в офісі чи ні.

Також, постарайтеся з максимальною користю для себе використовувати відпустку. Узгодьте зі своєю родиною та близькими проведення часу під час відпочинку.

Правило №3 Вихід з відпустки у середині тижня

Наступний етап, на який варто звернути увагу, це безпосередньо вихід з відпустки на роботу. У місто краще повернутися на день-два раніше і почати займатися домашніми справами. Це посприяє переходу у звичний режим.

Плануючи відпочинок, якщо є така можливість, постарайтеся вийти на роботу у середні тижні. Ця ситуація допоможе поступово адаптувати організм і психіку до роботи, не викликаючи глибокого стресу, а значить і шансів уникнути пост-відпускний синдром буде набагато більше.

Правило №4 Все й одразу зробити неможливо

Також важливо розуміти, що всю і відразу роботу, яка накопичилася під час вашої відсутності,  виконати неможливо, тому проранжуйте усі наявні завдання і почніть виконувати поступово – за рівнем їх важливості.

І, так, життя після відпустки є! І воно цікаве і надихаюче, адже робота допомагає нам не тільки заробляти, але і розвиватися, займаючись цікавими проектами.

Фото: tursvit.info/

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *