ОСТАННІ НОВИНИ

Африканська чума свиней: все, що треба знати про вірус

|

Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечне вірусне захворювання, яке вражає домашніх та диких свиней, незалежно від породи, віку та статі. Як зазначають у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області завдяки ефективній профілактичній та попереджувальній роботі ситуація із АЧС на Львівщині контрольована. Попри те, в управлінні наголошують на важливості кожного господарника бути свідомим небезпеки.

АЧС характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою, значними крововиливами, синюшністю, змертвінням шкіри, враженнями внутрішніх органів та високою смертністю свиней. Характерними для хвороби є раптова загибель тварин, підвищення температури тіла до 40,5 – 42,0 ºС, зниження апетиту, в’ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок, синюшність шкіри та червонувато – фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок.

Зараження свиней відбувається шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, стічні води, транспортні засоби, бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал, при згодовувані харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

Як зазначають у Держпродспоживслужбі хвороба АЧС може швидко поширитись на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків внаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в інфікованому осередку. Хвороба охоплює 40 – 65% поголів’я тварин, 85 – 100% з яких гинуть впродовж 6 – 13 діб. Вірус АЧС надзвичайно стійкий: у м’ясі від хворої тварини життєздатний до 155днів, у гною та ґрунті – до 3 міс, в трупах свиней до 2.5 міс, у копчених м’ясопродуктах – до 6 міс, в солонині – до 1 року, в замороженому м’ясі – до 3-х років.

Люди африканською чумою свиней не хворіють. Методів лікування та вакцинації АЧС не існує. У разі підтвердження спалаху захворювання проводяться заходи по запобіганню розповсюдження хвороби шляхом швидкого гуманного безкровного забою усіх свиней на території, де спалахнула хвороба, з наступним спаленням трупів тварин, механічної чистки та дезінфекції приміщень та території утримання свиней. До прибуття фахівців ветеринарної медицини ніяких заходів проводити не потрібно.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС в господарстві необхідно:

– утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.

־ обслуговувати тварини лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.

– не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.

– не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.

– не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.

– не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.

– при виявленні трупу дикого кабана або свійської свині негайно необхідно повідомити ветеринарну службу.

Нагадаємо, що питання недопущення збудника АЧС на територію області знаходиться під постійною увагою спеціалістів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області (тел. 0322526929; 0322948836).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *