ОСТАННІ НОВИНИ

17-річний українець створив робота, який збиратиме сміття з річок

|

17-річний Руслан Коптєв із Кропивницького розробив робота «Riveroni», який збиратиме сміття на поверхні річки. Вже відбувся перший успішний пробний запуск робота в Інгул. Про деталі розробки та роботу «Riveroni» хлопець. Про це повідомляє «Рідний край».

Руслан вже два роки займається розробкою роботів.

«Спочатку займався дома, дивився ютуб уроки. А потім прийшов у школу програмування «Ш++». Мені тут зручно, адже я можу поспілкуватися з своїми однодумцями, і в школі програмування є інструменти, деталі, які можна використовувати. Найпершим моїм роботом був «Hexapod», який рухається як павук. Його переваги, що він може пройти будь-де. Однак має і мінуси, оскільки споживає багато електроенергії. Згодом складав ще декілька роботів, я їх не рахую», – зізнається хлопець.

Він бачить перспективи у роботехніці. Адже молоді програмісти можуть вчитися програмуванню пишучи коди для конкретних роботів, а не просто гіпотетично вчити теорію.

«Створити робота, який би збирав річкове сміття, мені запропонував наставник школи програмування Роман Шмельов. Я захопився цією ідеєю. Спочатку докупи прив’язував пляшки, аби майбутній прилад тримався на воді. Робив каркас, паяв схеми і так далі. Наразі робот «Riveroni» має з обох боків два гребних гвинта, які дозволяють рухатися у будь-який бік, навіть крутитися на місці. У пластикові боксі знаходиться вся електроніка: сенсори, GPS, мобільний зв’язок. Паралельно з пластиковим боксом знаходиться сонячна батарея, яка дозволяє «Riveroni» працювати автономно, адже енергії вистачить навіть на роботу у нічний час. Спереду робота знаходиться камера з датчиком, зараз ми його не зробили повністю автономним, тому ним керуватиме оператор. До речі, роботу робота транслюватимуть в он-лайн режимі, ним можна буде керувати на відстані близько п’яти кілометрів», – зазначив розробник. І додав, що робота пристрою максимально проста: посередині робота вільний простір, де згодом натягнуть сітку, і фактично «Riveroni» напливатиме на сміття і захоплюватиме непотріб, який буде знаходитися на поверхні води.

За словами Руслана, спочатку думав зробити роботоруки чи щось подібне, але вирішив що такий метод набагато надійніший.

Фактично робот був створений із підручних матеріалів. Зараз Руслан працює над його вдосконаленням. Повноцінно запустити «Riveroni» планує вже цієї осені, якщо знайде помічників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *