ОСТАННІ НОВИНИ

Гасіння однієї пожежі рятувальникам обходиться у 33 тисячі гривень

|

Один виїзд підрозділу ДСНС на гасіння пожежі в екосистемі вартує, в середньому, 33 тисячі гривень. Про це сьогодні, 26 липня,  під час прес-конференції повідомив речник Головного управління ДСНС України у Львівській області Віталій Туровцев, передає ЛМР.

«З початку цього року у Львівській області вже зафіксовано 575 пожеж в екосистемах. Це на 28% більше, ніж минулоріч в цей самий період. Піком таких пожеж є серпень, вересень і жовтень, оскільки серпень – це жнива, а після жнив переважно спалюють стерню, і вересень-жовтень – коли прибирають городину, і поживні залишки всі також спалюють. Це надзвичайно велика біда, бо такі незначні пожежі сухої трави, площею 10-20 м, переважно перекидуються на торфополя, а пожежі на торфах – зона надзвичайної відповідальності і ризиків, бо вони потребують великих матеріальних затрат, людських ресурсів, і гасяться декілька днів, а той до тижня часу, адже глибина прогорання торфу може сягати до 2 метрів. З початку року маємо зафіксовано 57 таких випадків.

Виїзд на кожну таку пожежу, навіть незначну,  є досить вартісним: якщо брати середній показник по Україні, то це 33 тисячі гривень. Також для ліквідації таких пожеж залучається велика кількість техніки, яку ми забираємо зі Львова, з районів, а вона повинна реагувати на порятунок людей в першу чергу», – розповів розповів він.

За його словами, переважна більшість таких пожеж виникає не з якихось технічних чи природних причин, катаклізмів, а з людської недбалості.

«Люди розпалюють вогнища в недозволених місцях, на торфополях, або смажать шашлики, а потім вогнища не гасять, і виникають складні пожежі. Також пожежі виникають через спалювання городини – люди підпалили і пішли, а за декілька хвилин ми маємо масштабну пожежу, яку іноді доводиться ліквідовувати тижнями. Наше завдання – вчасно виявити таку пожежу, тому звертаємося до мешканців, щоб при виявленні загорання, навіть дуже незначного, обов’язково телефонували за номером «101» і повідомляти, щоб ми могли це оперативно ліквідовувати», – наголосив Віталій Туровцев.

Містян застерігають, що відповідно до чинного законодавства, за самовільне випалювання рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу на громадян від 170 до 340 грн. і на посадових осіб від 850 до 1190 гривень. При повторному підпалюванні – штрафи для громадян – від 170 до 340 грн., на посадових осіб – від 1190 до 1700 грн. А за порушення, вчинені у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, штрафи зростають вдвічі.

Мешканців міста просять не бути байдужими до довкілля і свого здоров’я, бути обережними і не забувати телефонувати на «101» та «102», коли бачать спалювання сухої рослинності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *