ОСТАННІ НОВИНИ

Ведучому телеканалу ZIK погрожують

|

Ведучому програми «Остання Інстанція» на телеканалі ZIK Данилові Мокрику 15 липня зранку надійшов дзвінок, у якому чоловічий голос погрожував «поламати йому життя». Мокрик ідентифікував чоловіка, як представника «Візового Центру Мегаполіс» Віталія Власова, щодо якого програма розпочала розслідування, передають колеги із ZIK.

Дзвінок надійшов о 5:40 ранку, повідомив Данило Мокрик. Зокрема, Власов сказав:

«Ти сильно на себе багато береш. Ти неправильно ведеш жизнь свою. Тобі це буде дуже дорого стоіти. Ти будеш синій ходити. Я-то свої питання рішу, а тобі це буде стоіти дуже дорого».

Оскільки у журналіста встановлена на смартфоні програма, яка автоматично записує телефонні розмови, то дзвінок повністю записаний. Частину його Мокрик виклав в Інтернет.

«У розмові чоловік декілька разів прикривався іменем одного з депутатів Верховної Ради. Ця частина розмови також записана, однак наразі я її не публікуватиму, поки ми не з’ясуємо більше подробиць. Вона надійно збережена у декількох місцях», – розповів ведучий.

Напередодні знімальна група «Останньої Інстанції» приїхала у «Візовий Центр Мегаполіс», розташований у Києві по вул. Хрещатик, 21, офіс 48, з метою зйомок розслідування.

Керівник і ведучий програми Данило Мокрик теж був на місці, оскільки в даному випадку саме він є постраждалим від шахрайських дій. Він розповів, що знайшов сайт «візового центру» в Інтернеті і звернувся до нього для термінового оформлення біометричного паспорту, оскільки купував квитки на літак на 16 липня. За оформлення документа в строк до 5 робочих днів журналіст заплатив 3,5 тис. грн.

Представники центру, за словами журналіста, запевнили, що паспорт буде готовий з можливою затримкою не більше, ніж 2 дні. Віталій Власов, із яким відбулася описана вище телефонна розмова, 4 липня провів його у паспортний сервіс по вул. Петропавлівській, 6.

Однак ані 13 липня, обіцяний крайній термін, ані 14 липня у «Візовому Центрі Мегаполіс» не повідомили про готовність паспорта, сказавши, що це від них не залежить. В п’ятницю вони перестали брати від Данила Мокрика слухавку.

Відтак команда «Останньої Інстанції» вирішила провести розслідування діяльності так званих «візових центрів», постраждалим в якому буде ведучий проекту. Знімальна група приїхала в офіс на вул. Хрещатик, однак ніхто з представників центру спілкуватися з журналістами не захотів. Чоловік, якого Мокрик ідентифікує, як автора дзвінка і того, хто провів його у паспортний сервіс на подачу документів, закрився у себе в кабінеті і не вийшов навіть після прибуття поліції.

У зв’язку з даними подіями ведучий написав заяву у поліцію у зв’язку з шахрайством через зловживання довірою (ст. 190 ч.1 ККУ).

Надалі «Остання Інстанція» готує розслідування і шукає інших потерпілих від діяльності цього або інших «візових центрів», які обіцяють термінове виготовлення біометричних паспортів.

«Може здатися дивним, що керівник і ведучий програми буде головним постраждалим у розслідуванні своєї ж програми. Але насправді це, мені здається, навіть добре. Це наблизить нас до глядачів і дасть їм зрозуміти, що журналісти можуть «попадати» на такі самі шахрайства, як і будь-які інші герої наших сюжетів, які до нас звертаються», – зазначив Мокрик.

Надалі ведучий має намір звертатися до правоохоронних органів з додатковою заявою через погрози і врешті вимагати від представників «візового центру» повне відшкодування витрат, включно з вартістю невикористаних білетів на літак.

Постраждалий журналіст також переконаний, що пробачати подібне поводження із людьми у наш час більше не можна.

«Я хочу трішки пояснити, чому цю всю історію варто розкручувати і чому я буду це робити і далі… Перше – це суто професійне. Я не хочу, щоб в цій країні погрози журналістам були чимось прийнятним. І тому я, без понтів, відчуваю навіть певний обов’язок цю тему розвивати.

Друге – вже більш соціальне. Це – не мною сформульована думка, і я не знаю, як надати їй більш політкоректного вигляду, але… якщо журналістів дозволяють собі кидати і потім ще й погрожувати, то що казати про звичайних людей, які не мають такого ресурсу публічності?..

І третє… Ця країна пережила дуже багато. Те, що відбулося взимку 2013/2014 рр., отримало назву «Революція Гідності». А це означає, що такому бидляцтву і жлобству, як продемонстрував Божий Віталька, тут не має бути місця. Його потрібно рубати на корню. І ще й показово. Тому дякую всім вам за небайдужість», – прокоментував ситуацію Данило Мокрик у своєму Фейсбуці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *