ОСТАННІ НОВИНИ

Гриневич пропонує новим законом зобов'язати школи звітувати про витрачені на ремонт гроші

|

Міністерство освіти і науки України пропонує в новому законі про освіту зобов’язати шкільні благодійні фонди, куди батьки учнів здають гроші на ремонт, звітувати за витрачені кошти. Про в ефірі телеканалу «112 Україна» розповіла міністр освіти Лілія Гриневич.

«У законі про освіту, який сьогодні поставлено на голосування в парламенті, для нас він надзвичайно важливий, тому що без цього закону ми не можемо здійснювати справжнє реформування освіти. Так от, у цьому законі є стаття, яка буде зобов’язувати всі навчальні заклади в обов’язковому порядку публікувати всі кошти, що надходять на утримання цієї установи і як вони витрачаються. Тоді стане зрозуміло, і батьки зможуть поставити запитання тим, хто заохочує їх здавати гроші. Якщо, наприклад, орган місцевого самоврядування виділив для цієї школи кошти на ремонт, тоді не зрозуміло, чому збираються ці кошти на ремонт у батьків», – заявила Гриневич.

Також Лілія Гриневич пояснила, що сьогодні з батьків збирають гроші на ремонт так звані благодійні фонди, які міністерство не має права заборонити.

«Дуже важливо, щоб ці фонди, які збирають ці кошти, чітко звітували перед батьками, на що ці гроші йдуть. Думаю, це одна з новел закону про освіту, яка повинна показати, скільки тіньових коштів у нашій системі освіти і яким чином вони витрачаються. У результаті фінансової децентралізації органи місцевого самоврядування мають зовсім інші можливості – у них збільшилася дохідна частина бюджету в кілька разів. Вони наразі мають набагато більше можливостей забезпечити школи всім необхідним», – заявила Гриневич.

За словами міністра освіти, не всі батьки зможуть дозволити собі здавати гроші у шкільні фонди, що відображається на ставленні до дітей.

«Ми негативно ставимося до вимагання коштів у батьків, тим більше великих сум. З цим можна боротися тільки таким чином, що ми повинні вивести на загал усі внески батьків у бюджет кожного навчального закладу і вимагати, щоб нам розповіли, як ці кошти використовуються», – заявила Гриневич.

Фото: Слово і Діло

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *