ОСТАННІ НОВИНИ

Львів'ян просять викидати органічні відходи окремо: їх обіцяють вивозити першочергово

|

У Львові впроваджують систему сортування відходів. Перші наліпки-маркування на контейнерних майданчиках ЛКП «Львівспецкомунтранс» розклеїло сьогодні зранку на Сихові і до кінця дня завершить розклеювати у Шевченківському районі, і в наступні дні – в інших районах. Такі інформаційні наліпки розклеюватимуть й інші компанії-перевізники, тому згодом на всіх сміттєвих майданчиках у всіх районах Львова будуть такі маркування, і мешканці зможуть викидати відходи роздільно, як це роблять в усіх передових країнах світу. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Так, сортування передбачатиме чотири категорії: органічні відходи; змішані відходи; пластик; скло. Згодом встановлять ще окремо контейнери під папір, скло і пластик в міських установах – бібліотеках, лікарнях, ЦНАПах тощо.  За словами заступника міського голови з питань розвитку Андрія Москаленка, вже декілька кабінетів Ратуші облаштували такими контейнерами.

Так, органічні відходи вивозитимуть першочергово на захоронення на полігон, змішані відходи планують спресовувати. Скляні і пластикові відходи, як і папір,  відправлятимуть на переробку і повторне використання.

«Принцип би мав бути такий, що ті відходи, які є органічні, які швидко псуються, ми би просили людей складати їх в один ящик, де червоними великими буквами написано органіка. Ті відходи, які не псуються, які можна трошки пізніше вивезти, ті кидаємо у змішані відходи. Звичайно, ми вже навчилися сортувати пластик, і люди це дуже ретельно роблять. Так само для скла є ознакування на контейнері, і ми би просили людей ці речі викидати у відповідні контейнери.

В першу чергу перевізник буде брати з того контейнера, де написано органіка. Раз на тиждень машина буде об’їжджати всі контейнерні майданчики і забирати пластик і вести на вул. Пластову, де в нас є підприємство «Євротек», і воно його буде переробляти. З часом до кожного контейнера має їхати своя машина. Більше того, з часом думаю, ми почнемо переробляти органіку на очисних спорудах «Львівводоканалу», а поки що будемо возити на полігони захоронення твердих побутових відходів.

Я розумію, що ця робота не є легкою, і вона швидко не зробиться, але починати треба. Світ йде по шляху сортування сміття. Спочатку потрібно це ретельно сортувати вдома, ні в якому разі паперу не викидати до органіки чи змішаних відходів. А папір складати окремо в ящик і приносити сюди. Так само і з пластиковими пляшками, і їх потрібно спочатку скрутити, щоб вона займала менший об’єм, і тоді викидати до пластику. І так поволі такими невеликими кроками ми навчимося сміття сортувати, відповідно зменшувати його кількість, і переробляти», – розповів директор департаменту з питань поводження з відходами Іван Рудницький.

«Сьогодні ми розпочали акцію з розклеювання інформаційних наліпок на контейнерних майданчиках міста Львова. Почали зі Сихова, де обслуговуємо ЛКП «Хуторівка», і вже зараз там є розклеєні такі наліпки на 17 майданчиках. Сьогодні до кінця дня ми розклеїмо такі наліпки у Шевченківському районі, і в наступні дні – у всіх інших районах, крім Галицького, бо там не маємо контейнерних майданчиків. Якщо брати по ЛКП, то в нас загалом є 250 контейнерних майданчиків, на них ми наліпимо такі наліпки.

В першу чергу, це повинно бути донесене до всіх львів’ян, що не потрібно бути байдужими і казати, що моя хата з краю. Якщо все буде сортуватися, тоді машина в першу чергу буде забирати окремо органіку, яка буде вивозитись на полігони. Потім будуть вивозитись змішані відходи, і вже в третю чергу буде вивозитись пет-пляшка і скло.

Ця практика буде застосовуватись до всіх перевізників. Просто в нас є майданчики чисті, є можливість підійти до них і розклеїти наліпки», – зазначив Микола Стебельський, меденджер з логістики «Львівспецкомунтрансу».

Зазначимо, що змішані відходи – це побутове сміття, яке не відноситься ні до пет-пляшки, ні до скла, є сухим і не дає неприємного запаху.

Фото: Твоє місто

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *