ОСТАННІ НОВИНИ

У Садового справу щодо скандального індустріального парку назвали політичним замовленням

|

Львів захищатиме інвестиційних проект, який передбачає понад 3 тис нових робочих місць. Ольга Сивак, начальник управління інвестицій та проектів ЛМР, прокоментувала ситуацію, що склалась з будівництвом індустріального парку у Львові в межах Рясне-2. Як зазначила вона, компанія, яка має будувати цей парк – це одна з найбільших таких компаній в Європі, яка планувала створити у Львові 3 тис нових робочих місць. Місто не розуміє позиції державної влади і всіляко захищатиме права інвестора та мешканців міста на розвиток економіки та сучасного підприємництва.

«Це вперше викликали мера, але справа тягнеться більше ніж, півроку. Багато керівників різних управлінь міської ради вже також були на допитах у цій справі. Ми для себе цю справу називаємо «держава проти інвестора», тому що для Львова – це мега-проект, це важливий інвестор, на якого ми очікували. Він 2 роки тому подався на інвестиційний конкурс і виграв конкурс на управління індустріальним парком Рясне-2. Цей інвестор – це велика голландська компанія СТР, їхній основний бізнес є в Чехії, в Словаччині, в Румунії вони зараз роблять величезні інвестиції. Торік вони інвестували десь 250 млн євро. Вони будують приміщення і модель така, що вони запрошують компанії індустріальні, виробничі, логістичні, з різних сфер у свої парки. У Східній Європі у них є близько 500 компаній з різних галузей, переважно це автомобільна галузь, аерокосмічна, будівництво різного обладнання», – зазначила вона.

«Проблема нібито в оцінці, хоча тут є перекручування понять. Є дві оцінки – нормативно-грошова оцінка, яка використовується як індикативна для розрахунку орендної плати. Інвестор сам забажав цю землю купити. Купують землі за експертною оцінкою. Ліцензована організація провела оцінку. Це нормально, ці оцінки не повинні бути однакові. Нас звинувачують ніби у тому, що ми продали за нижчу оцінку, хоча це абсолютно не є порушенням закону. Земля була придбана за експертною оцінкою, яка становила 52 млн грн. Всі рішення ухвалювались сесією Львівської міської ради, такі рішення мер одноособово прийняти не може, це приймають депутати на сесії. Роботи могли б початись раніше, якби глобально в Україні була сприятливіша ситуація. У зв’язку з тим, що зараз це питання «підігріте» і інвестор є шокований цією ситуацією, ми просто не знаємо, що буде далі з цим проектом», – розповіла посадовець.

Окрім того, у меріїх переконують, що ділянка, яку продали під індустріальний парк  – належить місту.

«У 70-80-их роках це земля належала селу, але коли місто розросталось ця індустріальна зона «Рясне-2» розширилась і там були побудовані великі заводи – «Електрон», «Сільмаш», «Конвеєр». Всі ці заводи були винесені на цю ділянку. У нас питання меж міста вирішує Верховна Рада України. У нас є рішення Верховної Ради ще Української радянської республіки 1988 року про те, що місто розширюється і ця земля передається місту. Я так розумію, що коли розвалився Радянський союз і почалась незалежна Україна ці процедурні питання не були дооформлені і тому зараз місцева громада посилається на документ ще 80-их років. Хоча у нас є всі документи щодо індустріального парку – у нас навіть є витяг з Міністерства економіки 2014 року, де місце знаходження вказано місто Львів. У нас є всі документи, які підтверджують, що це є міська земля. Це є витяг з реєстру індустріальних парків. Концепція індустріального парку і весь парк був заснований за окремим законом, є закон «Про індустріальні парки». Індустріальні парки повинні бути зареєстровані спеціально на урядовому рівні. Ми у цьому реєстрі є одні з перших – під номером три», – впевнена О. Сивак.

«Я не можу коментувати дії Генеральної Прокуратури, але ми бачимо тут політичне замовлення. Результатів ніяких, такі справи можуть тягнутись роками, ми лише псуємо свій імідж. У нас було вилучення документів, я особисто була на допитах. Звинувачень ніяких, це просто така тяганина і неприємна ситуація. На мою думку, це нічим не закінчиться, але створення негативного іміджу і псування нам такої важливої справи – це відбувається»,- додала вона.

Нагадаємо, ТзОВ «СіТіПарк Львів» є філією голландської компанії «СТР».

Нагадаємо, міського голову Львова Андрія Садоого сьогодні викликали на допит у Генпрокуратуру. Пізніше він розповів про цей допит.

Як відомо, на землях Рясне-Руської громади, яку міська рада Львова незаконно продала під індустріальний парк, забудовники намагаються встановити огорожу. Місцеві мешканці бунтують проти таких дій.

Як раніше повідомляв Львівський портал, міський голова Львова Андрій Садовий примудрився «продати» під індустріальний парк інвесторам понад 23 гектари землі, яка навіть не входить до юрисдикції міськради Львова. Про деталі цієї справи читайте у матеріалі «Продати не своє. Чергова земельна афера львівських чиновників на 140 мільйонів?».

Окрім цього, додамо, що  за цим фактом є відкрита кримінальна справа і за неї вже взялася  Генпрокуратура.

Більше того, у листопаді минулого року ГПУ проводила обшуки у львівській мерії  з метою відшукування оригіналів документів, на підставі яких було укладено договір купівлі-продажу цієї землі.

З вилучених документів стало відомо, що за підписом мера Львова Андрія Садового під Львовом незаконно віддали 23 га землі, вартість якої виявилася на 88 мільйонів гривень нижче її собівартості.

Згодом з’ясувалось, що незважаючи на заяви прокуратури, на спірній ділянці, яку не можуть поділити Львів і Рясне-Руське, таки будуватимуть індустріальний парк.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *