ОСТАННІ НОВИНИ

Нині у Львові розпочинаються «дні тихої музики» пам’яті Василя Сліпака

|

У Львові з 29 червня до 1 липня триватиме Міжнародний музичний маратон пам’яті Василя Сліпака. Заходи відбуватимуться у різних локаціях міста, які пов’язані з життям оперного співака, що загинув у зоні АТО влітку 2016 року. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

У межах «днів тихої музики» звучатимуть опери “Орестея. Exercise” Олександра Козаренка та “Алкід” Дмитра Бортнянського. У заходах візьмуть участь Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик», Львівський камерний хор «Глорія», Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів» і Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії. У Львові виступлять Йожеф Єрмінь, Етелла Чуприк, Софія Соловій та інші.

До маратону приєднаються не лише українські музиканти, а і численні гості з Франції, Польщі та інших країн. «W LIVE. Тихі дні любові і миру» збирає до Львова друзів та колег Василя Сліпака, серед яких, зокрема, диригенти П’єр ЛоРе та Ніколас Краузе, солісти Перін Медоф, Пол Ґоглєр, Гійом Дюссо (Франція), композитор Євгеній Ґальперін (Росія/Франція).

У межах маратону відбудеться круглий стіл про співака за участю його колег-музикантів і музикознавців. За матеріалами заходу планують випустити збірку.

«Наш маратон відбувається з 29 червня до 1 липня. Це буде три дні, кожен з яких буде присвячений окремим типам музики. Перший день буде літургійний, який присвячений хоровому співу, другий – фортепіанному співу, а третій – оперному.

У межах маратону будуть ще окремі події: перша – показ документального фільму «Міф» у кінотеатрі «Коперник», який зібрав багато кадрів та моментів з життя Василя Сліпака; друга – конференція Олександра Козаренка, який спробує визначити та сформулювати те, наскільки Василь Сліпак був частиною української діаспори за кордоном», – зазначила прес-секретар маратону Катерина Гладка.

«Василь Сліпак – це артист, співак, герой і ми це вже рік переживаємо по-різному, адже є людина, соціум, суспільство, а є пам’ять. Залишається лише пам’ять і люди, які з цією пам’яттю повинні щось робити. І саме у такому ракурсі я підійшов до цього: «Тихі дні любові і миру». Це не фестиваль і не свято – це маратон тому, що це певна дистанція, яку повинні пройти певні люди. Ніхто не повинен бути навмисне маратонцем, адже до цієї дистанції потрібно бути готовим. І ось нам зараз треба пройти цю дистанцію, присвячену Василю Сліпаку, і нас підтримує і управління культури, і Львівська міська рада.

Тема тихої музики на фортепіано – це ідея брата Василя Сліпака. Воно повинне бути всюди тому, що одній людині за допомогою музики можна багато що розповісти. Ми дуже довго думали про те, де повинні бути ці інструменти: в аеропорту чи на площі Ринок, але ми відмовилися від цього і вибрали ті куточки Львова, де тихіше, спокійніше і затишніше було б для самого Василя Сліпака. Саме тому фортепіано будуть у школі, де навчався Василь, у Палаці Потоцьких, у Львівській філармонії, у Храмі Святих Апостолів Петра і Павла, куди Василь повернувся на вічний спочинок, а поруч з почесними похованнями воїнів АТО на Личаківському кладовищі стоятиме орган, де виконуватиметься тиха музика», – розповів генеральний директор Львівської обласної філармонії Володимир Сивохіп.

«Постать Василя Сліпака і його соціальне значення – це точка кристалізації суспільної уваги. Український оперний співак хотів б бути точкою, яка зібрала б увагу нашого з вами активного суспільства не для того, щоб зупинитися, а для того, щоб активно діяти та крокувати у майбутнє.

Такий маратон безумовно буде проведений і у наступному році. Професійна його якість буде така ж, мистецьке наповнення, мабуть, буде інше», – зазначив керівник державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик» Дмитро Кацал.

Довідка

Василь Сліпак – український оперний співак, соліст  Паризької національної опери, волонтер, учасник бойових дій на Сході України. Загинув у бою від кулі снайпера 29 червня 2016 у смт. Луганське Донецької області. Кавалер ордена «За мужність» І ст., Герой України, кавалер ордена «Золота Зірка».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *