ОСТАННІ НОВИНИ

Petya атакує Україну

|

Вірус, що нещадно атакує інформаційні системи України, вже отримав назву. Про вірус Petya.A першими повідомили у компанії «Нова пошта».

«Через масовану атаку вірусу Petya.A на наші інформаційні системи відділення та контакт-центр “Нова пошта” тимчасово не можуть обслуговувати клієнтів. Ми докладаємо всіх зусиль, аби відновити роботу вже найближчим часом. Вдячні вам за розуміння, обіцяємо інформувати про перебіг подій», – повідомили у прес-службі компанії.

Також про атаку Petya.A повідомив міністр віце-прем’єр-міністр України Петро Розенко.

«Та-дам! Якщо що, то у нас теж мережа “лягла”, по ходу!

Таку картинку показують всі компи КМУ», – написав він у Facebook.

Сам вірус вимагає 300 доларів, аби віддати усі заблоковані файли.

«Якщо ви бачите цей текст, тоді ваші файли  недоступні, тому що зашифровані. Напевно, ви зараз шукаєте варіант, як відновити ваші файли, але не втрачайте цей час. Ми гарантуємо, що ви зможете відновити усі ваші файли безпечно і легко. Усе, що вам треба, це подати платіж  та придбати ключ»,  – йдеться у вірусному повідомленні.

Почалася вірусна атака з державного “Ощадбанку”, “Епіцентру” та декількох інших компаній.

Слідом за «Епіцентром» хакери дісталися і до торгового центру «Метро».

Станом на 16.00 год. до Департаменту кіберполіції НПУ надійшло уже 22 повідомлення про втручання в роботу персональних комп’ютерів. Про це повідомили у прес-службі Нацполіції України.

“За попередньою інформацією, відбулось втручання в функціонування комп’ютерних мереж шляхом розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, яке використовує нещодавно виявлені вразливості ОС Windows, а саме протоколу SMB”, – повідомив речник поліції Ярослав Тракало.

Не оминув «Пєтя» і місто Львів. Усі інформаційні сервіси Львівської міськради «лягли», а медіа холдинг «ТРК Люкс» також зазнав атаки.

«Найбільша мережа автозаправних комплексів в Україні – «ОККО» теж переживає хакерську атаку. Робота на АЗС ведеться лише за готівковим розрахунком. Водночас діяльність їхнього центрального офісу – ПАТ «Концерн Галнафтогаз» паралізовано повністю. Вірус вивів із ладу усю комп’ютерну систему. Працівників достроково відпускають додому», – про це Львівському порталу повідомило джерело у «Галнафтогазі».

На український авіаційний концерн “Антонов” також була здійснена хакерська атака, частково вийшла з ладу і система Чорнобильської АЕС.

Як повідомляє «112 Україна» з посиланням на джерела в компаніях, в центральних офісах «Укренерго» і ДТЕК перестали працювати комп’ютери через ураження вірусом.

Як пишуть ЗМІ, У ЛМКП «Львівводоканал» повідомили, що на підприємстві не працюють комп’ютери в офісі. Але на водопостачання до споживачів це не впливає. Воду в місто постачають. Проте не можуть приймати і проводити платежі. Також працівники «Львіводоканалу» не зможуть отимати сьогодні заробітньої платні.

Внаслідок хакерської атаки 27 червня було частково відключено комп’ютерну мережу Державної фіскальної служби України. Приймання електронних документів (звітності, податкових накладних тощо) тимчасово призупинено з 18:00.

Зауважмо, що останнім часом вірус типу WannaCry  з подібною фінансовою вимогою з’являється у різник країнах світу. Одними з перших були атаковані комп’ютери Іспанії (17 травня 2017 року) , згодом вірус поширився на інші країни.

За добу масштабну кібератаку на корпоративні мережі та мережі органів влади, яка сталася, 27 червня, було зупинено.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *