ОСТАННІ НОВИНИ

Британський нейрохірург оперував і консультував українських дітей у Львові

|

Один з кращих дитячих нейрохірургів світу професор Джеймс Рутка уже вп’яте приїхав до Львова допомагати маленьким українцям. Впродовж 17–20 червня у міській дитячій клінічній лікарні професор спільно з львівськими нейрохірургами і командою з SickKids Hospital прооперували трьох діток з надскладними нейрохірургічними захворюваннями, використовуючи спеціалізоване обладнання, яке для дитячої клініки подарували благодійники з Канади. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

Також за цей час лікарі проконсультували понад 50 дітей зі всієї України, а завдяки телемедичному обладнанню, спостерігали за операціями і набиралися досвіду нейрохірурги з Києва, Луцька, Запоріжжя та Ужгорода. Оперували лікарі у дитячому нейрохірургічному відділенні лікарні – першому і поки єдиному такому відділенні не лише у Львові, а й у всій Західній Україні.

Так, за три дні прооперували трьох діток, в яких виявили надскладні патології.  Як розповів нейрохірург міської дитячої лікарні Тарас Микитин, в одного хлопчика була пухлина головного мозку у скроневій частці, де важко оперувати, і завдяки подарованому обладнанню, зокрема – мікроскопу та інтраопераційного ультразвуку, вдалося повністю забрати пухлину, яка спричиняла судоми. Іншим двом 10-річним хлопчикам провели оперативне втручання при ускладненій епілепсії – була змінена мозкова тканина, яка також спричиняла судоми. За словами нейрохірурга, всі три пацієнти добре перенесли операції і почуваються добре.

Також за цей час було проконсультовано понад 50 дітей з вродженою і набутою нейрохірургічною та неврологічною патологіями зі  Львова і Львівщини, Волині, Тернопільщини, Закарпаття, Києва, Сум, Запоріжжя. Серед них – ті, які вже були консультовані і оперовані професором  Джеймсом Руткою під час попередніх візитів, і всі вони показали хороші результати відновлення.

Варто зазначити, що операції, проведені в дитячій лікарні спільно з канадськими спеціалістами  (спеціальний мікроскоп, який отримала лікарня, дає змогу одночасно працювати двом нейрохірургам, тому оперувати чи асистувати канадським спеціалістам мали змогу українські лікарі), –  унікальні, бо раніше не проводились в Україні. Тож набиратися досвіду приїхало 10 нейрохірургів з Києва, Луцька, Запоріжжя та Ужгорода, які мали змогу спостерігати за операцією завдяки телемедичному обладнанню у лікарні.

Окрім того, Джеймс Рутка спільно з львівськими нейрохірургами раніше прооперував 9-річну дівчинку з надскладною нейрохірургічною патологією, і вона зараз почувається добре та щиро дякує команді лікарів і усім благодійникам, завдяки яким також має шанс на повноцінне життя.

Зазначимо, що надавати допомогу дітям  із нейропатологією у Львові почали ще у 1996 році. Тоді вперше у Львівській області на базі міської дитячої клінічної лікарні було створено підрозділ дитячої нейрохірургії на 10 ліжок в складі загальнохірургічного відділення. Втім, з кожним роком спостерігалося збільшення госпіталізованих дітей з нейрохірургічною патологією – з 508 дітей у 2007 році, – до 622 дітей у 2011 році і, водночас, зростала кількість оперативних втручань – з декількох десятків до 200. Відтак, з ініціативи управління охорони здоров’я Львівської міської ради у грудні 2013 року було створено спеціалізоване дитяче нейрохірургічне відділення на 15 ліжок. Це перше і поки що єдине таке відділення не лише у нашому місті, але і у всій Західній Україні.

«Відділення дитячої нейрохірургії було створено у 2013 році, бо дітей з нейрохірургічною патологією стає все більше, і в Західному регіоні таких відділень не було, як не було і у Львові. Тепер наші нейрохірурги постійно стажуються у кращих клініках світу. Також до Львова приїжджають відомі у світі нейрохірурги, такі як Джеймс Рутка та Генрі Марш, і вони допомагають як з обладнанням, так і діляться своїм безцінним досвідом. Мета, яку ми поставили – стати лідером у дитячій нейрохірургії в Західному регіоні, і  ми поступово наближаємося до її досягнення», – зазначає начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

Додамо, що на сьогодні лікарі-нейрохірурги міської дитячої клінічної лікарні Львова надають необхідний об’єм медичної допомоги з нейрохірургічною патологією не тільки  дітям Львова та районів області, а й пацієнтам з західного регіону України. Переважно це черепно-мозкова та спинальна травми, вроджені вади розвитку, набута гідроцефалія, об’ємні та запальні процеси центральної нервової системи, нейрохірургічна патологія періоду новонародженості та інші.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *