ОСТАННІ НОВИНИ

Більшість депутатів міськради Львова готові віддати сміття Синютці. «Самопоміч» ще думає

|

Майже усі депутатські фракції Львівської міської ради готові проголосувати «за» ухвалу щодо передачі повноважень управління сміттям Львова Львівській облдержадміністрації. Про це Львівському порталу повідомили керівники фракцій.

Так, керівник фракції УКРОП Ігор Телішевський запевняє, що депутати, які представляють партію, підтримають це рішення.

«Я вважаю, що це капітуляція Андрія Івановича. Звичайно, що наша фракція буде підтримувати це рішення, оскільки міський голова  показує, що не може справитися з цією проблемою.  І те, що є пропозиція від Олега Синютки справді взяти всю відповідальність на себе і справді показати, як треба над цим працювати, я вважаю, що наша фракція це підтримає. Будь-які кошти, що будуть витрачатися на вивіз сміття, звичайно, що ми будемо голосувати. Звичайно, що ОДА має робити все прозоро, і ми вимагатимемо від них звіти.  Але позиція ця є правильна», – зазначив кореспонденту Львівського порталу депутат.

Також він розповів, що під час сьогоднішньої наради із головами фракцій перед офіційним брифінгом Андрій Садовий не озвучував своєї позиції з цього питання:

«Сьогодні під час обговорення представників фракцій, представники «Самопомочі» не сказали однозначно, чи вони «за», чи «проти». І Андрій Іванович до останнього не казав, яка його позиція».

Водночас депутати з фракції «Громадянська позиція» також готові віддати свої голоси за передачу львівського сміття під відповідальність області.

«Міський голова питався нас думки, як голів фракцій. Практично всі погодилися. Це питання Львів сам не вирішить. Це питання спільне: Львова і області. Львів буде докладатися фінансово і організаційно.  Це питання органами місцевого самоврядування не вирішене ніде», – прокоментував голова фракції Юрій Кужелюк.

У «Свободи» стосовно цього рішення є декотрі фінансові зауваження, проте, незважачю на це , депутати фракції рішення готові проголосувати.

«Якщо буде виноситися рішення на сесію міської ради, щоб передати повноваження по вивозу ТПВ Львівській ОДА, якщо ми будемо розуміти аргументацію коштів,  про які попередньо сказав Олег Синютка, я думаю, що ми таке рішення будемо підтримувати. Була названа сира цифра, і нам цікав,  що закладалося у ці цифри», – зазначив керівник фракції Маркіян Лопачак і додав:

«Вважаю це конструктивним вирішенням ситуації. Якщо міський голова разом зі своєю командою не може самостійно вирішити цього питання, якщо пропозиція від голови ОДА, який бачить, що він може вивезти, тут однозначно це сприймається нами позитивно».

Фракція «Народний контроль» у Львівській міській раді також підтримає ухвалу щодо передачі сміттєвих повноважень Львівській ОДА.

«Ми будемо підтримувати позицію чи пропозицію голови ОДА. Головне питання  – безпека львів’ян, і якщо обласна адміністрація бере на себе зобов’язання постійно, системно вивозити сміття зі Львова ,не допускаючи тих проблем, які є сьогодні, то фракція «Народний контроль» буде голосувати усі необхідні для цього рішення», – зазначив голова фракції Валерій Веремчук.

На його переконання, таке рішення дасть можливість зекономити у тмоу числі бюджетні кошти мітса Львова.

«Я думаю, що витрати на вивезення сміття в область будуть в рази менше ніж те, що витратило місто за цей рік. А це, я нагадую, понад 300 мільйонів гривень додаткових бюджетних витрат. Але сміття возилося всією Україною: і до Миколаєва доїжджало, і до Донецької області. Якщо логічно думати, то відстані області в рази менші, тому це дасть можливість зекономити на вивезенні сміття сотні мільйонів гривень», – зазначив депутат.

Петро Адамик, голова фракції БПП “Солідарність” також вислови солідарність зі своїми колегами.

“Насправді, можу лише вітати позицію міського голови Львова, який таки погодився передати повноваження по вивезенню сміття в місті обласній адміністрації.
Це перший крок до вирішення сміттєвої кризи. Як абсолютно правильно сказав під час свого візиту віце-прем’єр Геннадій Зубко, – для того, щоб вирішити проблему сміття необхідно прибрати з нього політику. Сподіваюсь, таке рішення припинить численні спекуляції щодо неможливості цивілізовано вирішити цю проблему.
Депутатам міської ради при ухваленні угоди, треба переконатись, що ця передача повноважень до ОДА зробить питання вивезення та утилізації сміття прозорим та зрозумілим і для депутатів і для громадськості. Адже ми не можемо витрачати сотні мільйонів гривень громади (а з початку року міська рада виділила вже більше 300 млн грн на вивезення ТПВ з міста), не розуміючи чітко, на що йдуть ці гроші. Переконаний, що всі фракції міської ради підтримають таке рішення вже на наступній сесії”, – вважає він.

Своєю чергою фракція «Самопомочі» з офіційною позицією щодо питання делегування повноважень управління сміття ще не визначилась. За словами голови фракції Андрія Шевціва, про своє рішення представники «Самопомочі» повідомлять після засідання фракції.

«У нас буде засідання фракції, де ми будемо це обговорювати. Ми всіх повідомимо про наше рішення. Коли буде засідання? Можливо, сьогодні, можливо, завтра. У нас фактично усі депутати є напрямку роботи по вирішенню питання  з вивозом відходів і з роботою з громадськістю», – повідомив депутат.

Детальніше про найближчі перспективи львівського сміття читайте у цій статті.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *