ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська Академія сухопутних військ залишиться видовим закладом України, – Міноборони

Андрій КОТЕНСЬКИЙ, Львівський портал

|

Національна академія сухопутних військ імені Петра Сагайдачного залишається видовим закладом України. Унікальний заклад не буде розформовано. Про це у коментарі Львівському порталу повідомив заступник командувача Сухопутних військ Збройних Cил України з морально-психологічного забезпечення – начальник управління з морально-психологічного забезпечення полковник Олександр Голоднюк.

За словами полковника, сьогодні, 22 червня, велику прес-конференцію скликали за вказівкою першого заступника Міністра оборони України Івана Руснака, аби пролити світло на інформацію із приводу функціонування та реформування НАСВ у Львові.

«НАСВ імені Сагайдачного на сьогодні є провідним вищим військовим навчальним закладом МОУ, який здійснює підготовку кадрів для механізованих, танкових, артилерійських підрозділів, фахівців морально-психологічного забезпечення та інженерних військ. Окрім того тут здійснюється підготовка молодших командирів у військовому коледжі сержантського складу. Сьогодні НАСВ Сагайдачного – сучасний комплекс, до якого входять навчальний центр і міжнародний центр миротворчості та безпеки… МОУ, Генштаб та командування сухопутних військ ЗСУ розуміють важливість та необхідність НАСВ у Львові, тому я запевняю вас, що цей унікальний навчальний заклад не буде розформовано», – наголосив Олександр Голоднюк.

Водночас, за його словами, Міноборони планує розвивати і посилювати значення Львівської військової академії.

«У рамках подальшого розвитку НАСВ у Львові колегією Міноборони прийнято рішення про створення Інституту морально-психологічного забезпечення. Підготовка фахівців на базі цього новоствореного інституту розпочнеться вже 1 вересня наступного року. Окрім того Міноборони надано доручення Керівництву НАСВ Сагайдачного напрацювати пропозиції щодо підвищення статусу й інших факультетів Нацакадемії до рівня інститутів», – повідомив полковник

Також представник від Міноборони запевнив, що рішення колегії МОУ про створення на базі Харківського політехнічного інституту – Інституту танкових військ «жодним чином не впливає на НАСВ у Львові».

«Сьогодні в ЗС України  – значний недокомплект офіцерських кадрів, у тому числі фахівців танкових військ. Саме тому у Харкові планується підготовка курсантів за інженерно-технічними спеціальностями – офіцерів, які забезпечуватимуть експлуатацію та ремонт бронетанкової техніки. Саме у Харкові існує потужна база для підготовки таких фахівців. Сьогодні ж у Львові готують командирів танкових підрозділів. Харків та Львів працюватимуть на те, щоб якнайшвидше заповнити дефіцит фахівців танкових військ. Питання про скорочення НАСВ не стоїть», – повідомив він.

Також стало відомо, що НАСВ імені Петра Сагайдачного ніхто не перейменовуватиме .

«Зараз у академії готують й фахівців морально-психологічного забезпечення для збільшення кількості спеціальностей, можливостей та статусу на базі існуючих факультетів буде створено Інститут морально-психологічного забезпечення. У процесі на базі факультетів академії буде створено ряд інститутів, які діятимуть у складі НАСВ. Академію не перейменовуватимуть і не розформовуватимуть», – уточнив полковник.

На питання журналіста Львівського порталу, чи не планує МОУ забрати саперів із НАСВ у Львові до Кам’янця-Подільського, Олександр Голоднюк зазначив:

«У Кам’янці-Подільському створюють факультет, який готуватиме фахівців, що розміновують. Його створять на базі центру розмінування, де є вся відповідна база і фахівці. Можливостей готувати фахівців із розмінування у Львові немає. Водночас нікого зі Львова до Кам’янця-Подільського забирати не будуть, а готуватимуть тих фахівців, яких у Львові не готують».

На уточнююче запитання нашого кореспондента, чому Міноборони розпорошує кошти та не зосередить потужності якомога глибше у тилу, зокрема на базі у Львові, а намагається їх розвинути під носом країни окупанта у Харкові, Олександр Голоднюк сказав:

«Це вимушена міра сьогодні, бо ми переживаємо неукомплектованість офіцерського складу за всіма спеціальностями. Підготовка фахівців на базі Харківського факультету обійдеться дешевше за підготовку інженерів танкових військ у Львові, яку слід створювати заново. Така сама ситуація із підготовкою саперів у Кам’янці-Подільському… Підготовка кадрів потребує суттєвих фінансових затрат, але це буде дешевше, аніж робити це у Львові, бо у Харкові та Кам’янці-Подільському база уже створена. Водночас НАСВ Сагайдачного залишається видовим навчальним закладом в Україні».

Питання про вартість створення Інституту танкових військ у Харкові, де готуватимуть інженерів, чи потенційного аналогу у Львові, залишилося відкритим, адже робоча група, ще не підрахувала точну кількість витрат.

У свою чергу генерал-лейтенант, начальник Академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного Павло Ткачук висловив сподівання, що задум Міноборони буде втілено у тому вигляді, як було озвучено сьогодні і НАСВ об’єднає у собі чотири інститути, які буде створено на базі її факультетів.

«Створення інституту морально-психологічного забезпечення на базі факультетів НАСВ дійсно потрібне… Нам не вистачає фахівців психологів для реабілітації, офіцерів, які б працювали із цивільними адміністраціями й багато інших. Усі вони можуть бути створені на базі цього інституту. Також у стінах академії можна створити чотири інститути, зокрема ракетних військ та артилерії і інженерний інститут… Я також піднімав це питання перед Міністром оборони (Степаном Полтораком), і він погодився що НАСВ об’єднає у собі ряд інститутів, але для цього потрібний час… НАСВ у Львові – унікальний навчальний та науковий центр. Сподіваюся, що спільними зусиллями ми зробимо її ще кращою», – сказав Павло Ткачук.

Також він додав, що наразі оперативному створенню інститутів у академії заважає нормативно-правова база.

«Гадаю, що до 1 вересня 2018 року академія повністю перейде на інститутську систему освіти», – додав Павло Ткачук.

Як раніше повідомляв Львівський портал, проти рішення Міноборони реформувати НАСВ у Львові висловилась Львівська обласна рада. Свою позицію висловив також нардеп Ігор Васюник: «Львівську академію сухопутних військ перетворюють в кузню кадрів «баяністів». Також із трибуни парламенту на захст АСВ стала нардеп Оксана Юринець.

Також відомо, що нардепи готові вимагати відставки керівництва Міноборони за спробу знищення академії. Частина депутатів підписалася за недопущення «реформування» Академії сухопутних військ у Львові. Відповідні листи були скеровані прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману, секретарю РНБО Олександру Турчинову та голові комітету парламенту з питань нацбезпеки й оборони Сергію Пашинському.

По тому Степан Полторак пообіцяв «не чіпати» Академії сухопутних військ у Львові.

Детальніше читайте тут: Львів’яни вступили у «бій» за Національну Академію Сухопутних військ.

Андрій Котенський, Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *