ОСТАННІ НОВИНИ

Канадські меценати українського походження подарували львівській дитячій лікарні надсучасне обладнання на понад 10 мільйонів

|

Канадські благодійники передали нейрохірургічному відділенню міської дитячої лікарні низку спеціалізованого медичного обладнання на понад 10 мільйонів гривень. Обладнання передає канадські меценати українського походження у рамках співпраці SickKids Hospital (Торонто) з дитячою клінічною лікарнею міста Львова, передає кореспондент Львівського порталу.

З травня цього року 8 одиниць надсучасних спеціалізованих приладів, більшість з яких немає в медичних закладах Львова і Львівщини, використовується в щоденній роботі. Зокрема, як пояснює нейрохірург міської дитячої клініки Тарас Микитин, мікроскоп Carl Zeiss OPMI Vario 700 застосовується при проведенні різноманітних мікрохірургічних втручань, що потребують збільшувальної оптики. Апарат дає змогу одночасно працювати як хірургу, так і асистенту, а зображення передається на монітор із записом операції на електронний носій. Дихальний апарат Drager Fabius plus призначений для інгаляційної анестезії у дітей всіх вікових груп, має сучасне програмне забезпечення та укомплектований монітором (визначення насичення крові киснем та вуглекислим газом, частота пульсу, електрокардіоскопія). Унікальний інтраопераційний УЗД апарат Alpha 6 Hitachi застосовується під час операцій на головному та спинному мозку з метою чіткої візуалізації об’ємних утворів, кровоплину та лікворних порожнин. Він укомплектований спеціальним датчиком для проведення пункцій утворень головного мозку, імплантацій дренуючих систем. Електротрепан – пристрій для проведення краніотомій, пластичних операцій на кістковій тканині, застосування якого значно скорочує час операційних втручань. Набір для оксиметрії Masimo забезпечує моніторинг основних параметрів життєдіяльності. Система спостереження за пацієнтами Bis Vista – найбільш апробована і надійна система моніторингу глибини наркозу і є «золотим стандартом» контролю стану свідомості пацієнта при загальній анестезії та інтенсивній терапії. Набір для фіксації голови May Field – це пристосування для фіксацій голови пацієнта в різних положеннях під час операцій на голові та шиї, і воно укомплектоване підголовником двох розмірів – окремо для дітей та дорослих. Сучасний багатофункціональний операційний стіл SKYTRON Elite 6302 має широкі можливості змін конфігурації положення тіла пацієнта під час операційних втручань, і він оснащений потужною батареєю, що дає можливість працювати автономно, без джерела живлення.

Окрім обладнання канадійці привезли українських лікарям свої знання і досвід. Впродовж трьох днів один з кращих дитячих нейрохірургів Північної Америки Джеймс Рутка разом з українськими колегами проведуть у Львові три надскладні операції.

«Джеймс Рутка приїхав до нас вже вп’яте. Вчора і сьогодні ми вже робили разом з ним два оперативних втручання. Вчора ми прооперували хлопчика з глибинною пухлиною, яка була дуже в проблемному місці. Завдяки подарованому мікроскопу і інтраопераційного УЗД апарату нам вдалося повністю забрати пухлину. Сьогодні було прооперовано дитину, яка мала епілепсію. Після довготривалої операцію ми думаємо, що хлопчик більше не буде мати судом», – розповів нейрохірург МДКЛ Тарас Микитин.

Окрім трьох операцій лікарі проведуть ще й близько 40 консультацій для дітей з різних регіонів України.

«Канадсько-українське походження відіграло велику роль у тому, що я взяв участь у проекті. Обладнання ми передали ще раніше, а освітній компонент ми робимо сьогодні тут. Також ми запрошуємо цих спеціалістів-нейрохірургів до Канади. На цьому ми могли б зупинитись. Але ми пішли далі і закупили це нове обладнання, яке буде використане для найкращих операційних втручань. Це подарунок для нас бути учасниками цієї програми», – запевнив Джеймс Рутка.

В свою чергу меценати запевнили, що на цьому зупинятися не будуть, а й надалі будуть допомагати Україні.

«Як можна не робити такий подарунок для лікарні, коли була така велика потреба і в родини є така можливість допомогти? Кілька років тому ми приїхали до Києва, ходили по госпіталях і дивились, як там хворіють люди. Потреба була дуже велика. І поступово SickKids Hospital зорганізувались і звернулися до мене. Ми радо дали гроші, щоб допомогти. І ми далі будемо це робити», – розповів меценат Джеймс Темертей.

«Коли я побачив це обладнання, моя перша реакція була: вау! І не тільки через його якість, а й тому що це все продумано, зроблено в комплексі. Тому я дякую меценатам не тільки за пожертву, але й за думання, пов’язане з цією проблемою», – додав Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук.

На зустріч була запрошена і дівчинка Анастасія Яворська, яку наші лікарі і Джеймс Рутка, прооперували 3 роки тому. У дитину була надсерйозна проблема, проте спеціалісти вирізали їй пухлину і цим самим врятували їй життя.

«Він нашої сім’ї хочемо подякувати всім, хто долучився до цієї програми. Моя дитина – це найкращий результат цієї співпраці. Те, що пішов вже третій рік після операції, і наша дитина далі з нами, і може перед вами виступати і посміхатися», – сказав батько 9-річної Анастасійки Яворської.

Фото: Соломія Григор’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *