ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні почали працювати поліцейські мобільні групи з протидії домашньому насильству

|

Учора, 12 червня, в Українському кризовому медіа-центрі відбулася презентація старту роботи пілотних мобільних груп по протидії домашньому насильству. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі МВС.

Ілюстративне фото

Так, відучора пілотний проект почав працювати у Дарницькому районі, м. Києва, Малиновському районі, м. Одеси та м. Сєвєродонецьк,Луганської області. До середини 2018 року проект планується масштабувати на всю територію України.

«Домашнє насильство  – це злочин. Тут не може бути жодних компромісів. Ми звикли чути банальну фразу про те, що домашнє насильство – це сміття, яке прийнято залишати вдома. Але сьогодні і суспільство, і поліція мають усвідомлювати, що про це не варто мовчати, і що домашнє насильство не має бути прихованим за ілюзорним затишком стін домівок українських громадян», – наголосила заступниця Міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції Анастасія Дєєва.

На думку Представника Фонду народонаселення ООН Каспара Піка, якщо хтось став жертвою домашнього насильства, то він має обов’язково про це розказати. «І немає різниці, буде це служба 102, медична служба чи хтось інший. Домашнє насильство не можна замовчувати», – наголосив він.

Водночас, як наголошують у прес-службі МВС, саме тому головними задачами Національної поліції сьогодні є вчасне виявлення випадків домашнього насильства, правильне реагування на такі злочини, забезпечення достатнього захисту для постраждалих та попередження подальшого циклу насильства. З цією метою створюється поліцейська мережа протидії домашньому насильству «ПОЛІНА», що функціонуватиме у формі пілотних груп.

«Мобільні групи, які розпочинають свою роботу в рамках пілотного проекту, в більшості будуть сформовані з  жінок-офіцерів поліції з числа працівників підрозділів превенції Національної поліції (дільничних офіцерів та ювенальної превенції), слідства, карного розшуку та патрульних офіцерів. Робота груп відбуватиметься на основі чіткого алгоритму взаємодії з операторами лінії 102, патрульною поліцією та соцслужбами, де в основі лежить персоналізований підхід до роботи з постраждалими в кожному окремому випадку», – поінформував заступник начальника відділу дільничних офіцерів поліції управління превенції Департаменту превентивної діяльності НПУ Василь Богдан.

«Близько 85% жінок, які постраждали від гендерно-обумовленого насильства, не звертаються за медичною допомогою; 80% не звертаються до поліції. І те, що проект Міністерства покликаний в першу чергу відновити довіру між поліцією та населенням це надзвичайно актуально та перспективно,» – додав на завершення брифінгу Представник Фонду народонаселення ООН в Україні Каспар Пік.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *