ОСТАННІ НОВИНИ

На 92 році життя відійшов у вічність відомий історик Володимир Косик

|

Помер відомий український історик родом із Дрогобицького району Володимир Косик. Про це повідомив глава Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у Facebook, передає Львівський портал.

«Професор Володимир Косик, який зробив надзвичайно багато для української історії, вчора помер. Вічна йому пам’ять!», – написав він.

Довідка:

Володимир Косик народився 26 листопада 1924 р. в селі Вацевичі біля Дрогобича в бідній селянській родині. Середню освіту здобув у Дрогобичі. Під час Другої світової війни був учасником підпілля ОУН. Під кінець війни був вивезений на примусові роботи до Східної Німеччини, звідки у вересні 1946 р. перейшов до Західної Німеччини, окупованої англо-американськими та французькими військами.

З 1948 року він живе у Франції. Працював на фабриці, у вільний час займався науковою діяльністю. Навчався в Українському вільному університеті (УВУ) в Мюнхені і за кілька років у Сорбонні та в Інституті історії сучасних міжнародних взаємин.

Володимир Косик був засновником і редактором франкомовного журналу «Європейський Схід» (фр. L’Est européen). Брав активну участь у громадському житті української діаспори Франції. У 1961 році його обрали головою «Об’єднання українців у Франції».

У 1960-1980-их роках читав лекції з історії України в Українському вільному університеті в Мюнхені, а також у Національному інституті східних мов і цивілізацій університету Париж-3.

З 1992 року часто відвідує Україну, читав спецкурси з історії України в багатьох університетах України: (Київ, Івано-Франківськ, Тернопіль, Дрогобич). З 2000 року обіймав посаду професора Львівського національного університету ім. Івана Франка, читав лекції з історії України в цьому університеті.

Фото: ukrnationalism.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *