ОСТАННІ НОВИНИ

Стародавні документи у Львові зберігаються серед плісняви і облуплених стін

|

Державний архів Львівської області, який розташований на перетині багатьох туристичних та екскурсійних маршрутів гостей міста на вулиці Підвальній, 13, є в охоронній зоні ЮНЕСКО, у приміщенні колишнього монастиря домініканців, які є пам’яткою XIII-XVIII ст. та частині Королівського арсеналу, сьогодні потребує порятунку. Під загрозою опинились старовинні документи, які можуть бути непоправно втраченими. Про це повідомила директор Державного архіву Львівської області Ірина Мартенс.

За словами директора архіву, приміщення Державного архіву Львівської області перебувають в аварійному стані, руйнуються. На першому поверсі Королівського арсеналу – пліснява та сирість, прогнила підлога, фундамент тягне вологу.

«Використання приміщення першого поверху Королівського арсеналу практично стало неможливим, – відзначає директор. – Капітальний ремонт та заміна комунальних мереж не проводилась з початку XX ст, а поточні косметичні ремонти (переважно санітарна побілка і латання покрівлі) проводились 10-15 років тому. 50% приміщення Державного архіву Львівської області по вул. Підвальній, 13 не опалюється, вікна старі, потребують заміни, ремонту та реставрації».


Власними силами вирішити проблеми архів не може, через відсутність достатнього фінансування. Тому звернулись до депутатів облради з відповідними зверненнями та фотографіями, аби ті посприяли у виділенні коштів на проектно-кошторисну документацію на реставрацію будівлі у сумі 200 тис.грн.

Нагадаємо, що в Державному архіві Львівської області зберігаються понад 2,5 млн документів, серед унікальних і особливо цінних документів – студентська робота з філософії латинкою І.Франка, рукописний журнал Січових Стрільців «Червона Калина», диплом Почесного професора університету, виданий класику польської літератури Генріку Сенкевичу 28 травня 1912 року, ноти, листи, бібліотека В.Івасюка. Цінність документів, що зберігаються у ДАЛО є не лише історичною, але й культурною спадщиною України.

Джерело: LvivNews

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *